ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/06/2015 10:33 EEST | Updated 12/06/2015 10:33 EEST

Η απάντηση της Αθήνας στη στάση του ΔΝΤ

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, second left, arrives for a round table meeting at an EU-CELAC summit in Brussels on Thursday, June 11, 2015. The main aim of the Brussels summit was to boost trade and diplomatic ties with the region. (Geert Vanden Wijngaert)

Ως ένα μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά και τους εταίρους σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την στάση του ΔΝΤ και τα όσα είπε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα. Μάλιστα, παραπέμπουν στα τέσσερα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης: Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

«Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».

Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση ως μία πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα αλλά κυρίως προς το Βερολίνο με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

Οι ίδιες πηγές βλέπουν επίσης «εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών» και ερμηνεύουν τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως μια προσπάθεια να «ηρεμήσει το ΔΝΤ».

Η απάντηση σε Ράις για τις συντάξεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαφωνούν επίσης πλήρως με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν τον επιβεβαιώνουν.

«Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ» υπογραμμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και συμπληρώνουν «ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος».

Επίσης σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες και για τις γυναίκες το 62ο έτος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…