ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/06/2015 10:25 EEST | Updated 13/06/2015 10:28 EEST

«Ναι» σε μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους από Τσίπρα

Greek Prime Minister Alexis Tsipras  arrives to attend the second day of a European Union and the Community of Latin America and Caribbean states (EU-CELAC) summit on June 11, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN        (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)
PHILIPPE HUGUEN via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives to attend the second day of a European Union and the Community of Latin America and Caribbean states (EU-CELAC) summit on June 11, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)

Ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εμφανίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για ακόμη μια φορά για βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους.

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», φέρεται να είπε στους συνεργάτες του σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε:

« Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος της.

«Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απορρίψει κάθε πρόταση που θα είναι ενάντια στην εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι του εργάζονται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οποιασδήποτε χώρας δεν δύναται να εξοφλήσει τις οφειλές της.

"Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι "επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος".

Υπενθυμίζεται, ότι το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ανέφερε στο δημοσίευμά του ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδια για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της.