ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/06/2015 07:11 EEST | Updated 16/06/2015 07:12 EEST

Δουλέμποροι διακινούν μετανάστες με αεροπλάνα

Eurokinissi

Αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται και φεύγουν από την Ελλάδα μέσω αεροδρομίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των συλληφθέντων παράτυπων μεταναστών στα  αεροδρόμια  της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από την 01-01-2015 έως την 30-04-2015 είναι συνολικά 274, εκ των οποίων: 125 υπήκοοι Συρίας, 45 υπήκοοι Αλβανίας, 13 υπήκοοι Αιγύπτου, 12 υπήκοοι Αφγανιστάν, 79 υπήκοοι άλλων χωρών. Από τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια συνελήφθησαν το ίδιο χρονικό διάστημα επιπλέον 24 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 13 υπήκοοι Συρίας, 7 υπήκοοι Πακιστάν, 2 υπήκοοι Ισραήλ, 1 υπήκοος Καμερούν, 1 υπήκοος Ινδίας.

Αρμόδιοι αστυνομικοί επεσήμαναν ότι οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίζονται στα αεροδρόμια έχουν στην κατοχή τους ταξιδιωτικά έγγραφα χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν που έχουν καταχωρισθεί είτε ως κλεμμένα είτε ως απολεσθέντα. «Τα συγκεκριμένα διαβατήρια δεν πληκτρολογούνται, καθώς δεν προβλέπονται διαβατηριακοί έλεγχοι σε πτήσεις εντός Σένγκεν», λέει αστυνομικός που υπηρετεί στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώνουν εξαπλασιασμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα φέτος, με τα νούμερα των μεταναστευτικών ροών να είναι ίδια με τα αντίστοιχα της γειτονικής Ιταλίας.

Από την αρχή του χρόνου έως και τις 31 Μαΐου το Λιμενικό είχε περισυλλέξει, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο, 40.297 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες αντί «μόλις» 6.500 πέρυσι. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στη Μυτιλήνη, όπου το τελευταίο πεντάμηνο διασώθηκαν από το Λιμενικό 18.371 αλλοδαποί, προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Στη Χίο από την αρχή του χρόνου έχουν περισυλλέξει 7.317 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μόνο το Μάιο οι συλλήψεις ανήλθαν σε 3.418. «Εκρηκτική» περιγράφεται η κατάσταση και σε Σάμο και Κω, όπου από την αρχή του χρόνου έχουν περισυλλεγεί 4.658 και 4.625 αλλοδαποί αντίστοιχα. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «το 80% των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών είναι πρόσφυγες από τη Συρία» με τις περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να ενισχύονται με προσωπικό και scanners για να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής και δακτυλοσκόπησης των αλλοδαπών.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε στα νησιά έφθασαν 3.650 παράτυποι μετανάστες, ενώ το αμέσως προηγούμενο 4.046, την ώρα που στα κέντρα κράτησης μεταναστών βρίσκονται περίπου 1.400 από τους συνολικά 6.000, που κρατούνταν σε αυτά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης κρίνει επιβεβλημένη την μετατροπή των κέντρων κράτησης σε φιλοξενίας, όπως και την αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τον ίδιο σκοπό.

Την Κυριακή με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1 αλλά και με το τακτικό δρομολόγιο της γραμμής Μυτιλήνη-Χίος-Πειραιάς έφτασαν στον Πειραιά 2.000 μετανάστες, που ήταν εγκλωβισμένοι λόγω της καθυστέρησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής διαμονής στο νησί.