ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/06/2015 15:18 EEST | Updated 17/06/2015 15:27 EEST

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου

Eurokinissi

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε συναινέσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές εφόσον αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», αλλά δεν θα κόψει τις συντάξεις δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα έχει ακόμα κάποιο περιθώριο για υποχωρήσεις στους δανειστές παρά την σκληρή ρητορική έναντι των απαιτήσεών τους.

Η Αθήνα μπορεί να αποδεχτεί μια συμφωνία μόνο αν είναι βιώσιμη, διευθετεί το θέμα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Αν έχουμε αυτά τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία... Αν δεν υπάρχει μια τέτοια μορφή συμφωνίας τότε δεν υπάρχει λόγος να υπογράψουμε κάτι που ξέρουμε ότι θα αποτύχει» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις συζητήσεις περί Grexit δήλωσε πως αποτελούν μια μορφή πίεσης από τους Ευρωπαίους εταίρους, επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως η Αθήνα δεν διαθέτει τα χρήματα για να αποπληρώσει  τα 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο άντλησης ρευστότητας προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε λάβει χρήματα από τους δανειστές από το καλοκαίρι του 2014 και προφανώς δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή την πληρωμή» είπε. Εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν και όχι σύγκλιση προς την αρχική θέση της μιας πλευράς, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος και επέκρινε τη στάση των δανειστών οι οποίοι, όπως είπε, έχουν μετακινηθεί λίγο, μόνο στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων. 

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, διευκρίνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό δεν αποτελούν «κόκκινη» γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση, όχι όμως και η περικοπή των συντάξεων.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό θα πρέπει να είναι στην ατζέντα (των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακόμη αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους υποστήριξε πως υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το πώς μπορεί να γίνει» προσθέτοντας: «Αν υπάρχει καλή θέληση, μπορώ να σκεφτώ 10-15 λύσεις αυτήν την στιγμή για το πώς μπορεί να γίνει».

Ερωτηθείς για το πόσο βέβαιος είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Αυτή την στιγμή το ερώτημα αυτό πρέπει να τεθεί στους Ευρωπαίους εταίρους». Όπως τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι διατεθειμένη «να μάθει από τα λάθη της» και αν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια κυβέρνηση που δεν αποτελεί το κυρίαρχο ρεύμα.

Sponsored Post