ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/06/2015 17:57 EEST | Updated 18/06/2015 18:11 EEST

Βαρουφάκης: Εμείς ζητήσαμε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis waits for the start of a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council building in Luxembourg on Thursday, June 18, 2015. Greece faced intense pressure Thursday from its international creditors to break a deadlock in bailout discussions that’s raised the specter of the country’s imminent bankruptcy and even its exit from the euro. (AP Photo/Virginia Mayo)

Κατόπιν ελληνικής πρότασης αποφασίστηκε η σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Eurogroup ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους Ντάισελμπλουμ,Μοσκοβισί και Λαγκάρντ σχετικά με τις αναφορές τους πως η Ελλάδα οφείλει να τους παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση και να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα παρουσιάζοντας μια συνολική ολοκληρωμένη πρόταση που εάν γίνει αποδεκτή θα θέσει τέλος στο ελληνικό δράμα των τελευταίων ετών. Εξηγήσαμε πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά κυρίως στα δημοσιονομικά. Η διαφορά 0,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη συμφωνίας. Ο πραγματικός λόγος διακοπής των συνομιλιών έχει να κάνει με το γεγονός πως οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή (σσ κατά την συνάντηση της περασμένης Κυριακής) να συζητήσουν τις προτάσεις μας για το δημόσιο χρέος, τα παραμετρικά μέτρα που χρειάζονται αλλά και το πως τελικά θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης.

Αναφέρθηκε δε και σε εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ για να καταδείξει το οποίο κατά τον ίδιο συγκλίνουν με τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά ουδέποτε υιοθέτησαν οι θεσμοί ενώ «το Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της Ελλάδας. Εμείς ξεκαθαρίσαμε πως η ευθύνη αφορά όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους πολιτικούς ηγέτες των χωρών που μετέχουν σε αυτή».

Λίγο αργότερα δε δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση αισθανόμενοι την ευθύνη και την κρισιμότητας της στιγμής καλέσαμε τους εταίρους να προβούμε όλοι μαζί σε μια γρήγορη αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Eurogroup ή αρχηγών κρατών». Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ενώ και ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για μια πιθανή έκτακτη συνεδρίαση.

Άλλο μεταρρυθμίσεις και άλλο περικοπές

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ.Βαρουφάκης, η Ελλάδα πρέπει να κάνει προσαρμογές και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «Αλλά προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις τύπου περικοπών και αύξησης συντελεστών φορολόγησης...είμαστε ήδη πρωταθλητές τα τελευταία 200 χρόνια και δεν είδαμε τα αποτελέσματα.

«Χρειαζόμαστε πραγματικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στις οποίες ήδη προχωράμε:ιδιωτικοποιήσεις, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, δημοσιονομικό συμβούλιο για έλεγχο εκτέλεσης προϋπολογισμού, πρόγραμμα κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων κα. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εκτεταμένο» ανέφερε.

Προσέθεσε δε πως παρακάλεσε τους ομολόγους του αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων και περικοπών. «Οι περικοπές δεν είναι μεταρρύθμιση. Η αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν συνιστά μεταρρύθμιση» ανέφερε με έμφαση.

«Η ανησυχία τους είναι να μην υπάρξει ένας εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και εμείς προτείναμε η παρακολούθηση εξέλιξης του προϋπολογισμού- η οποία θα γίνεται από ανεξάρτητη αρχή που συστήνουμε- να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και να να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ώστε εάν υπάρξει εκτροχιασμός και παραγωγή πρωτογενούς ελλείμματος να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου» και κατέληξε πως το πακέτο αυτών των μεταρρυθμίσεων «σε συνδυασμό με τη λελογισμένη πρόταση μας για το δημόσιο χρέος χωρίς νέα δανειοδότηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη...και να πάψει πια η Ελλάδα να είναι διαρκώς στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου»