ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/06/2015 14:25 EEST | Updated 22/06/2015 10:46 EEST

H ηλικία που μπαίνει κάποιος στην εφηβεία δείχνει τις ασθένειες που θα εμφανίσει στο μέλλον

Jill A. Brown/Flickr
About 2 months ago we found out our daughter has Type 1 Diabetes. These have become a part of our daily lives. She has to take insulin shots 3 times a day. I am beginning to get over my fear of needles. She is a trooper. Already she gives her own shots, tests her own blood, records her sugar levels and watches what she eats. I am so proud of her ... she is being so responsible. I just wish she didn't have it ... or they had a cure.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge η ηλικία που κάποιο παιδί μπαίνει στην εφηβεία μπορεί να αποτελέσει ενδεικτικό παράγοντα των ασθενειών που θα εμφανίσει ως ενήλικος.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα κορίτσια με πρώιμη ανάπτυξη είχαν περισσότερες πιθανότητες (20%) να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς και διαβήτη τύπου 2. Η νέα έρευνα όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα, αλλά αποδεικνύει πως το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια. Ακόμα, έγινε γνωστό ότι και εκείνοι που μπήκαν στην εφηβεία αργότερα από το συνηθισμένο παρουσίασαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

Η έρευνα ανέλυσε τα στοιχεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που είχε στην διάθεσή της η βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα συνέδεσε με την ηλικία στην οποία αυτοί μπήκαν στην εφηβεία.

Για τις γυναίκες η ηλικία αυτή είναι εκείνη στην οποία είχαν την πρώτη τους περίοδο, ενώ για τους άντρες είναι εκείνη στην οποία η φωνή τους έγινε μπάσα. Τα περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, μπαίνουν στην εφηβεία μεταξύ της ηλικίας των 11 και των 14. Οι ηλικίες πριν ή μετά από αυτό το διάστημα χαρακτηρίζονται πρώιμες ή όψιμες αντίστοιχα. Παλαιότερα οι γιατροί πίστευαν πως μόνο όσοι είχαν πρώιμη ανάπτυξη είχαν περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσουν, όμως η νέα έρευνα δείχνει πως το ίδιο ισχύει και για τους «αργοπορημένους».

«Ως τώρα η σύνδεση πρώιμης ανάπτυξης και κινδύνου εμφάνισης ασθενειών είχε αποδοθεί στο βάρος και την παχυσαρκία, όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες κανονικού βάρους που μπαίνουν νωρίς ή αργά στην εφηβεία, ίσως να εμφανίζουν επίσης υψηλό κίνδυνο», εξηγεί ο δόκτωρ Felix Day της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η πρώιμη ή όψιμη ανάπτυξη μπορεί να μην είναι η αιτία του προβλήματος αλλά μια ένδειξη της σύνδεσης συγκεκριμένων γονιδίων με συγκεκριμένες ασθένειες.