ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2015 07:03 EEST | Updated 21/06/2015 07:04 EEST

Ομπάμα: Το λόμπι των όπλων «ελέγχει» το Κογκρέσο και μπλοκάρει την όποια απόφαση ελέγχου των όπλων

ASSOCIATED PRESS
In this June 19, 2015, photo, President Barack Obama pauses as he speaks about gun violence at the Annual Meeting of the U.S. Conference of Mayors in San Francisco. Conceding that congressional action was unlikely soon, President Barack Obama said lawmakers will tighten federal firearms restrictions when they believe the public is demanding it.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε την απάθεια του κόσμου που σε συνδυασμό με τον στενό "έλεγχο" που ασκεί στο Κογκρέσο η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο αμερικάνικο λόμπι των όπλων, παρεμποδίζουν την υιοθέτηση αυστηρότερης νομοθεσίας για τα όπλα.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη που βιντεοσκοπήθηκε την Παρασκευή, μόλις δύο μέρες μετά την δολοφονία 9 ανθρώπων στην εκκλησία μαύρων στην Νότια Καρολίνα, ο Ομπάμα δήλωσε πως δεν προβλέπει σύντομα αλλαγές στην νομοθεσία για τα όπλα.

"Δυστυχώς, ο έλεγχος που ασκεί η Εθνική Ένωση Όπλων στο Κογκρέσο είναι εξαιρετικά ισχυρός", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του στην εκπομπή "WTF with Marc Maron", που αναρτήθηκε από την εφημερίδα New York Times.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ομπάμα καταφέρθηκε εναντίον της NRA. Έπειτα από το μακελειό στο σχολείο του Νιούτον στο Κονέκτικατ το 2012, μια τραγωδία που ο Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει την πιο δύσκολη περίοδο της διακυβέρνησης του, άσκησε πιέσεις για αλλαγές στην νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

Αλλά απέτυχε να πείσει αρκετούς βουλευτές για να υποστηρίξουν τους περιορισμούς.

"Δεν προβλέπω καμία νομοθετική δράση από το Κογκρέσο. Δεν προβλέπω καμία πραγματική δράση να αναλαμβάνεται μέχρι το αμερικανικό κοινό να νοιώσει μια επαρκή αίσθηση επείγουσας ανάγκης και να πει στον εαυτό του: 'Αυτό δεν είναι φυσιολογικό, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε'", δήλωσε στη συνέντευξη του με τον Μαρόν.

Το Αμερικανικό Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Ο Ομπάμα αναγνώρισε στην συνέντευξη ότι τα όπλα είναι ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς πολλών Αμερικανών.

"Είναι κομμάτι του πως μεγαλώσανε, μέρος του δεσίματος που είχαν με τον πατέρα τους", ανέφερε ο Ομπάμα στην συνέντευξη.

"Η ερώτηση είναι απλή: υπάρχει κάποιος τρόπος να συνταιριάξουμε αυτές τις νόμιμες παραδόσεις με κάποια κοινή λογική που να εμποδίζει έναν 21χρονο που είναι θυμωμένος για κάτι ή σε σύγχυση για κάτι ή είναι ρατσιστής ή ανισόρροπος από το να μπει σε ένα κατάστημα όπλων", ανέφερε.

"Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε ποτέ πλήρως αντιμετωπίσει", πρόσθεσε.

Ήταν η πέμπτη φορά σε δυο μέρες που ο Ομπάμα μίλησε δημόσια για την απογοήτευση του σχετικά με την νομοθεσία περί οπλοκατοχής.