ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/06/2015 15:38 EEST | Updated 21/06/2015 18:32 EEST

«Ρήξη με την λιτότητα τώρα!»: Διαδήλωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

Sooc

Χιλιάδες πολίτες που αντιδρούν στις πολιτικές λιτότητας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Με κεντρικό σύνθημα «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» που αναγράφεται σε πανό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι κεντρικός διοργανωτής μαζί με την ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε, από τις 19:30 μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Περίπου 5.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο καλώντας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τον παλμό της κινητοποίησης έδωσαν συνθήματα – αιτήματα για την «Διαγραφή του χρέους», την «Πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη» και την «Άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

«Η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και η επιβίωση της ενιαίας Ευρωζώνης με λιτότητα για όλους και δημοκρατία για κανέναν, δεν μπορεί να περάσει πάνω από τις δικές μας ζωές.

Όλες και όλοι την Κυριακή στις 19:30 στο Σύνταγμα.

Ρήξη με τη λιτότητα τώρα!», αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι στο ευρώ» γράφει ένα από τα πανό.

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν πολλές οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς, ενώ τη κινητοποίηση στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.

Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους κρατούν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των ΑΝΕΛ.

Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέβηκαν στο περιστύλιο της Βουλής και ανάρτησαν πανό που έγγραφε «Ρήξη Έξοδος από ΕΕ – ΕΚΤ - ΔΝΤ».

Συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των δανειστών, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένωσε τη φωνή της με τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων και προσθέτει ότι από την Αθήνα ως το Βερολίνο, και από το Όσλο ως τη Βιέννη, η πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών αποφάσεων είναι μια πανευρωπαϊκή μάχη.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ξεσηκωμός ελπίδας της Ευρώπης που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Μιας Ευρώπης της εργασίας, της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινών αγαθών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επισημαίνει επίσης, ότι κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στήριξαν και στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δίνοντας έτσι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα που αντηχεί στους δρόμους δεκάδων πόλεων, διαλύοντας φόβους, μισαλλοδοξίες, γκρεμίζοντας τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, απαντώντας σε εκβιασμούς, τιμώντας, έτσι, τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.