ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/06/2015 10:49 EEST | Updated 21/06/2015 10:49 EEST

Συσκευή βοηθά τους τυφλούς να «βλέπουν» με την βοήθεια της... γλώσσας τους

Youtube

Μια συσκευή που θα βοηθά τους τυφλούς να αποκτήσουν την αίσθηση της ορατότητας χρησιμοποιώντας τις γλώσσες τους πήρε το πράσινο φως για να βγει στις Αμερικανικές αγορές.

Το BrainPort V100 κοστίζει 10.000$ και απευθύνεται σε τυφλούς που δεν έχουν ευαισθησία στο φως. Όπως αναφέρει η σελίδα Mashable, η συσκευή θα είναι σε θέση να φωτογραφίζει το περιβάλλον του χρήστη και να μεταφέρει τις εικόνες σε ένα κοντρόλ με το οποίο εκείνος θα μπορεί να τις μεταφέρει σε ένα άλλο τμήμα της συσκευής. Το τελευταίο αποτελείται από 400 αισθητήρες πάνω στην γλώσσα που είναι σε θέση να διεγείρουν τον εγκέφαλο.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε φρούδες ελπίδες. Πρέπει (οι χρήστες) να μάθουν την τεχνολογία και πως να την χρησιμοποιούν. (Η διαδικασία) είναι πιο κοντά στο να μαθαίνει κανείς μια νέα γλώσσα παρά στην όραση όπως την ξέρουμε», εξηγεί ο Robert Beckman, διευθύνων σύμβουλος της Wicab Inc, στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη συσκευή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τυφλά άτομα θα μπορούν για πρώτη φορά να περπατούν σε οβάλ επιφάνειες, να μένουν μέσα στις άσπρες γραμμές χωρίς βοήθεια και ίσως με αρκετή εξάσκηση, να διαβάζουν πινακίδες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη συσκευή έχει εγκριθεί στην Ευρώπη ήδη από το 2013.