Οι «ληστές του Διστόμου» πλήρωναν «cash» και είχαν... παντού κρησφύγετα

Οι «ληστές του Διστόμου» πλήρωναν «cash» και είχαν... παντού κρησφύγετα
Eurokinissi

Πολλά «οικήματα ασφαλείας» και κρησφύγετα φέρονται να διατηρούσαν οι «ληστές του Διστόμου» με την Αστυνομία να εκτιμά ότι το ρόλο του «μεσίτη» είχε αναλάβει ο Σπύρος Δραβίλας.

Μέχρι στιγμής η Αντιτρομοκρατική έχει βρει τέσσερα από αυτά, εκ των οποίων το τελευταίο αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή στη συμβολή των οδών Βουκαμβίλιας και Άνοιξης στην περιοχή της Αναβύσσου. Οι «ληστές του Διστόμου» ήθελαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να έχουν πολλά σπίτια σε Αττική και περιφέρεια, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ως ορμητήρια αλλά και ως καταφύγια σε περίπτωση που έσφιγγε ο αστυνομικός κλοιός.

Τη μονοκατοικία που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή φέρεται να την είχε νοικιάσει ο 34χρονος Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει με καλάσνικοφ κατά την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι της Νέας Αγχιάλου, όπου είχαν συλληφθεί ο Σπύρος Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Τσιρώνης.

Ο Δραβίλας είχε εμφανιστεί τον Δεκέμβριο του 2014 στον ιδιοκτήτη προσποιούμενος τον εργαζόμενο σε μεταφορική εταιρία. Είχε προπληρώσει 2.400 ευρώ για τους έξι μήνες του ενοικίου και στις 20 Μαΐου 2015 πλήρωσε τα χρήματα των υπόλοιπων μηνών. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες, οι οποίες το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου παραμένουν ακατοίκητες και συνεπώς προσφέρονται για ελευθερία κινήσεων.

Στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκαν περίπου 20.000-25.000 ευρώ, δύο κινητά τηλέφωνα, πλαστές ταυτότητες με τη φωτογραφία του Δραβίλα, κλειδιά και χειρόγραφες σημειώσεις, τις οποίες οι ειδικοί επεξεργάζονται προκειμένου να προχωρήσουν την έρευνά τους για τον εντοπισμό των συνεργών τους.

Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι τα μετρητά μπορεί να προέρχονται από τις δύο επιθέσεις των «ληστών του Διστόμου» στον Αμπελώνα Λάρισας και στη Φαρκαδώνα Τρικάλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στις σημειώσεις βρίσκονται τηλέφωνα επικοινωνίας με μεσιτικά γραφεία -ενδεχομένως για την ενοικίαση και άλλων σπιτιών και ορμητηρίων- και λίστες με τηλέφωνα μεταφορικών εταιριών.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο 34χρονος έμενε στην Ανάβυσσο για όσο διάστημα είχε «δουλειές» στην Αθήνα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρησιμοποιούνταν το οίκημα ως ορμητήριο για τις επιθέσεις της συμμορίας στην Αττική. Όπως διαπιστώνουν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, η ευρύτερη περιοχή έχει συγκεντρώσει στο παρελθόν πολλές φορές το ενδιαφέρουν τους, καθώς εκεί είχε βρει καταφύγιο ο Χριστόδουλος Ξηρός και άλλοι κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. Σε κοντινή απόσταση στα Καλύβια είχε νοικιάσει σπίτι στο παρελθόν και ο αρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν σύνδεση των παραπάνω ενοικιάσεων. Ο 34χρονος Δραβίλας επέλεγε να νοικιάζει μονοκατοικίες σε ήσυχες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Πριν το σπίτι της Αναβύσσου είχε νοικιάσει σπίτι στην οδό Ρούμελης στη Νέα Μάκρη, το οποίο εγκατέλειψε μετά τη ληστεία στο Δίστομο. Εκεί είχαν βρεθεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, δακτυλικά αποτυπώματα των συνεργών του Σπύρου Χριστοδούλου και Γιώργου Πετρακάκου.

Και σε αυτή την περίπτωση ο 34χρονος αυτόχειρας είχε φανεί «γαλαντόμος» προπληρώνοντας το Σεπτέμβριο του 2013 περίπου 4.500 ευρώ για τα ενοίκια ενός έτους. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι βρήκε το σπίτι μέσω μεσίτη με έδρα το Μαραθώνα με τον οποίο είχε αναπτύξει προσωπική σχέση.

«Δεν ήθελαν να έχουν επαφές με τους ιδιοκτήτες και έτσι επέλεξαν να κάνουν κάποιες από τις ενοικιάσεις μέσω μεσιτικών γραφείων. Ήξεραν ότι στο παρελθόν έχουν βρεθεί κακοποιοί γιατί προδόθηκαν στους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Για τον ίδιο λόγο έδιναν μπροστά πολλά ενοίκια προκειμένου να μη χρειάζεται να βλέπουν συχνά τους ιδιοκτήτες», εξηγεί αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοφιλή