ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2015 07:25 EEST | Updated 22/06/2015 07:34 EEST

Παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. και ναυτική επιχείρηση κατά των δουλεμπόρων

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν
ASSOCIATED PRESS
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν

Την παράταση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για έξι μήνες, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2016, για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

Οι υπουργοί, σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο, αποφάσισαν επίσης την έναρξη ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο κατά των δουλεμπόρων που μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη από τη Λιβύη, σε ταξίδια που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Όσον αφορά στις κυρώσεις στη Ρωσία, σημειώνεται ότι η ισχύς της δέσμης των κυρώσεων που έχει πλήξει τους τομείς των τραπεζών, της άμυνας και του πετρελαίου, εμποδίζοντας τη χρηματοδότηση στις ευρωπαϊκές αγορές, λήγει κανονικά στο τέλος του Ιουλίου.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την όλη ιδέα των κυρώσεων αντιπαραγωγική. Σε απάντηση στις κυρώσεις, η Μόσχα έχει επιβάλει εμπάργκο διαρκείας ενός έτους σε εισαγωγές τροφίμων από τις χώρες που τις έχουν επιβάλει.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik, νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυρώσεις, ενώ ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ , δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην ρωσική αγορά, διαβλέποντας σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, αρκετές επιχειρήσεις της Ε.Ε. έχουν υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις δεν είναι επωφελείς, με μελέτη του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών να υπολογίζει ότι οι απώλειες για την Ε.Ε. θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Russia Today, η Ε.Ε. θα επανεξετάσει το θέμα του καθεστώτος κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέσα σε έξι ή επτά μήνες, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο- συμπληρώνοντας ότι ο διάλογος με τη Ρωσία, ειδικά στα θέματα της Λιβύης και της Συρίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός για την Ε.Ε.

Sponsored Post