ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/06/2015 11:42 EEST | Updated 22/06/2015 11:49 EEST

Σακελλαρίδης: Δεκτή σαν βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση

Eurokinissi

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις προτάσεις της, οι οποίες δεν αποσκοπούν απλά σε συμφωνία, αλλά σε μία βιώσιμη ουσιαστική λύση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με τη συνεδρίαση του Eurogroup να έχει λάβει τέλος λίγο μετά την έναρξή της.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει επιβάρυνση φτωχών και μεσαίων εισοδημάτων και ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στη γραμμή της όσον αφορά στην υπεράσπιση συντάξεων, μισθών και συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%, 13%, 23%, καμία αλλαγή στην εστίαση, κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά και έκτακτη εισφορά για κέρδη επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, «επειδή θέλουμε ουσιαστική λύση του προβλήματος, είναι σημαντικό να υπάρξει διευθέτηση μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης», συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντικό ζήτημα να λήξει η αβεβαιότητα.

«Έγινε ένας πρώτος γύρος, χρειάζεται χρόνος να διαβουλευτούν μεταξύ τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι η ελληνική πρόταση είναι βάση συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία. Όπως συμπλήρωσε, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, και ζητήθηκε χρόνος. «Το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί από την δική τους πλευρά» σημείωσε.

«Δεν εξαρτάται  από εμάς αν θα  έχουμε συμφωνία σήμερα. Όλη την ημέρα θα υπάρχουν διαβουλεύσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι για απόφαση» είπε ο κ. Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι δεν αναμενόταν κάτι από το Eurogroup από τη στιγμή που οι θεσμοί δεν θα κάνουν κάποια εισήγηση.

Το όριο για συμφωνία, είναι μια έντιμη λύση, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι δεν χρειάζεται να πάρουν οι τράπεζες κάποια μέτρα, καθώς ότι «είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την ΕΚΤ και την ΤτΕ», καθώς και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο.

Όσον αφορά στην πρόταση, διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στον ΦΠΑ στην εστίαση και ότι δεν υπάρχει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Sponsored Post