ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/06/2015 05:28 EEST | Updated 29/06/2015 09:40 EEST

Όλο το παρασκήνιο για το πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves the Maximos Mansion after he announced the referendum in a televised address in central Athens, early Saturday, June 27, 2015. Greece’s fraught bailout talks with its creditors took a dramatic turn early Saturday, with the radical left government announcing a referendum in just over a week on the latest proposed deal - and urging voters to reject it. (AP Photo/Petros Karadjias)

Σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτί του δημοψηφίσματος άρχισε να συζητείται εντόνως από την περασμένη Τετάρτη μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ. Όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας αφότου δέχτηκε τα πρώτα τελεσίγραφα από τους θεσμούς ώστε να αποδεχθεί τις προτάσεις αυτών για συμφωνία, αποφασίστηκε σε επαφές που είχε με τους στενούς του συνεργάτες να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος εάν δεν καμφθεί η αδιαλλαξία των εταίρων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ο σχετικός ρυθμιστής για τη διεξαγωγή ή μη του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο Προκόπης Παυλόπουλος χωρίς να σχολιάσει την πρόταση επέδειξε εμπιστοσύνη στις όποιες πρωτοβουλίες λάβει ο πρωθυπουργός.

Ακολοούθησε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Μέρκελ και Ολάντ με τον Τσίπρα να γίνεται αποδέκτης ενός νέου τελεσιγράφου ότι δηλαδή θα πρέπει σε 24 ώρες να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση για 5μηνη παράταση με χρηματοδότηση 15,5. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας μίλησε με τους στενούς του συνεργάτες στην κυβερνητική επιτροπή και αποδέχθηκε την πρόταση πολλών υπουργών για προσφυγή στο λαό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης ένας από τους υπέρμαχους του δημοψηφίσματος ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.