Αυτός είναι ο λόγος που δεν ακούμε το «Happy Birthday» στις ταινίες και τις σειρές

Αυτός είναι ο λόγος που δεν ακούμε το «Happy Birthday» στις ταινίες και τις σειρές
moodboard

Είναι το πιο γνωστό τραγούδι που υπάρχει, αλλά σπάνια το ακούμε σε σειρές και ταινίες, ακόμα κι όταν μία συγκεκριμένη σκηνή έχει να κάνει με τα γενέθλια κάποιου και υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που συμβαίνει αυτό! Κοστίζει πάρα πολύ!

Κι όμως, το τραγούδι που ανακηρύχτηκε το 1998 ως το πιο δημοφιλές από το Ρεκόρ Γκίνες, είναι ιδιοκτησία της Warner Music Group και για δεκαετίες χρεώνουν όποιον επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει και λαμβάνουν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από την χρήση του.

Στις περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν το ποσό των δικαιωμάτων με το να τραγουδούν ένα μικρό μόνο μέρος, τραγουδώντας το τραγούδι «For He's a Jolly Good Fellow», που είναι δωρεάν ή απλά κόβοντας την τούρτα χωρίς να τραγουδήσουν τίποτα.

Παρ' ολ' αυτά μερικοί δημιουργοί αποφασίζουν να πληρώσουν τα χρήματα για το δικαίωμα χρήσης του τραγουδιού επειδή είναι σημαντικό για την ταινία. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του ντοκιμαντέρ «Hoop Dreams», του 1994, όπου ο παραγωγός πλήρωσε 5.000 δολάρια για να τραγουδήσουν το τραγούδι για 18α γενέθλια ενός από τους πρωταγωνιστές.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η ιστορία του «Happy Birthday» ξεκινά το 1893 όταν οι αδερφές Patty και Mildred J. Hill τραγούδησαν το «Good Morning to All» στην τάξη του νηπιαγωγείου της Patty στο Κεντάκι.

Η μελωδία του τραγουδιού έγινε πολύ γνωστή και διαδόθηκε σε πολλά σχολεία, αλλά δεν είναι γνωστό το ποιος έβαλε τους στίχους του «Happy Birthday», όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Το 1935 η μελωδία του τραγουδιού με τη συνοδεία πιάνου, κατοχυρώθηκε από μία εταιρεία με το όνομα Birch Tree Group και το 1988, η Warner Music Group αγόρασε τα δικαιώματα του τραγουδιού για 25 εκατομμύρια δολάρια.