ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/06/2015 12:34 EEST | Updated 29/06/2015 12:34 EEST

Απορρίφθηκε το αίτημα για την παράσταση των θυμάτων στην δίκη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής

Sooc

Απέρριψε σήμερα, Δευτέρα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το αίτημα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, να παρασταθούν τα θύματα βίαιων επιθέσεων και οι συγγενείς τους εναντίον του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Με έντονες αποδοκιμασίες από συγγενείς και φίλους του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα έγινε δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου, που ουσιαστικά υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία είχε υποστηρίξει ότι, μπορούν αν παρασταθούν τα θύματα ως πολιτικώς ενάγοντες σε βάρος των 18 μελών του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες, εκτός από το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν και επιμέρους αδίκημα.

Έτσι, το δικαστήριο δέχτηκε την παράσταση πολιτικής αγωγής από τα θύματα σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, γιά την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των

Αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ξέσπασαν αντιδράσεις από τον κόσμο, που φώναζε: « Αυτά που ξέρει όλη η Ελλάδα θα ακυρώσουμε;» , «Ο Κασιδιάρης βγαίνει λάδι; Είναι ντροπή αυτή η απόφαση, να δούμε πως θα βγείτε στην κοινωνία».

Ενώ και η μητέρα του Παύλου Φύσσα αντέδρασε οργισμένη: «Ποιος είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης; Απάντηση ζητάμε κ. πρόεδρε, ποιός είναι ο αρχηγός αυτών των 18 κατηγορουμένων; »

Στη συνέχεια οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέβαλλαν αιτήματα, για να υπάρχει μόνιμη παρουσία ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη δίκη, να τηρούνται πρακτικά με ηχογράφηση, το δικαστήριο να εξασφαλίσει τα τεχνικά μέσα, ώστε να προβληθούν βίντεο, φωτογραφίες και ψηφιακά έγγραφα, που αποτελούν υλικό της δικογραφίας, να γίνει η μεταφορά της δίκης σε αίθουσα του εφετείου της Αθήνας και τόνισαν μεταξύ άλλων: «Eίναι σημαντική η δημοσιότητα της δίκης, καθώς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και των ξένων.

Είναι μια δίκη ιστορικών διαστάσεων. Να καταγραφεί μέσα από ποιές διαδικασίες φτάσαμε να γίνει αυτή η δίκη. Αδιανόητο σε μια δίκη αυτού του επιπέδου να μην υπάρξει τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών. Το καθήκον διαφάνειας και αμεσότητας της δίκης επιβάλλει την ηχογραφημένη τήρηση των πρακτικών. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο ψηφιακών εγγράφων. Κρίνουμε ότι η προβολή με τεχνικά μέσα θα διευκολύνει την εξέταση των μαρτύρων».

Το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη για τις 9 Ιουλίου.

Sponsored Post