ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/06/2015 06:14 EEST | Updated 29/06/2015 12:28 EEST

Υπό διαρκή επιτήρηση της αστυνομίας ΑΤΜ, τράπεζες, σούπερ μάρκετ. Σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο δράσης. Σε ετοιμότητα και το ΥΕΘΑ

eurokinissi

Υπό το διαρκές...βλέμμα αστυνομικών δυνάμεων βρίσκονται πλέον ΑΤΜ, τράπεζες, λαϊκές και σούπερ μάρκετ μετά την επιβολή capital controls ενώ σε ετοιμότητα προκειμένου να εφαρμοστεί- εφόσον χρειαστεί- το επιχειρησιακό σχέδιο «Τάλως» βρίσκεται και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών. Πάντως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το διήμερο που προηγήθηκε αν και παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στα ΑΤΜ τραπεζών και σε καταστήματα τροφίμων, ο αριθμός ληστειών στο δρόμο αλλά και κλοπών και διαρρήξεων κινήθηκε στα συνηθισμένα επίπεδα.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης τόνισε πως η Ελληνική Αστυνομία θα σταθεί στο πλάι του ελληνικού και θα τον υπηρετεί και θα τον προστατεύει, με μόνο στόχο την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατική έκφραση των ψηφοφόρων σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας. «Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας και πίστη στο μέλλον της πατρίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η απόρρητη διαταγή με αναφορές σε στόχους υψηλής επικινδυνότητας έχει επικαιροποιηθεί μετά τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων ένα αρχικά το απόρρητο υπηρεσιακό έγγραφο που είχε σταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες στις 17 Ιουνίου 2015, καλούσε σε αυξημένη εγρήγορση των αστυνομικών δυνάμεων για την αποτροπή τυχόν κοινωνικών ταραχών.

Συγκεκριμένα, η διαταγή αφορούσε τη γενικότερη επαγρύπνηση που σχετίζεται με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και προέβλεπε την 24ωρη επιτήρηση πιθανών στόχων όπως: Βουλή των Ελλήνων, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος – IMF, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Γραφεία Πολιτικών Κομμάτων, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, γνωστά ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, όπως και πρεσβείες χωρών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ιταλίας.

Οι αστυνομικοί όφειλαν εκτός από την επιτήρηση να διενεργούν ελέγχους όλο το 24ωρο σε όσα άτομα θεωρούν ύποπτα είτε αυτά είναι πεζά είτε σε οχήματα ενώ το τελευταίο διάστημα οι άνδρες της αστυνομίας, με πολιτική περιβολή επιτηρούν δημόσια κτήρια και σχεδόν όλες οι δυνάμεις της ομάδας ΔΕΛΤΑ έχουν διατεθεί για επίσης για τη φύλαξή τους.

Η ΕΛΑΣ έχει στη διάθεσή της αναλυτικές πληροφορίες και μια λίστα με περί τα 600 σούπερ μάρκετ και 480 υποκαταστήματα τραπεζών που εκτιμάται πως είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν στόχο.

Στο μεταξύ, το Φ.Ε.Κ. του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από το υπουργείο Εσωτερικών παρελήφθη από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και πλέον αναμένεται η έκδοση και σχετικής αστυνομικής διαταγής, που θέτει από σήμερα Δευτέρα σε εκλογική ετοιμότητα το αστυνομικό προσωπικό όπως γίνεται και στις εθνικές εκλογές.