ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/07/2015 10:36 EEST | Updated 01/07/2015 10:38 EEST

Οι τρεις επιλογές του EFSF μετά την αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα. Τι μπορεί να ζητήσει από την Αθήνα

ASSOCIATED PRESS
A euro-coin is pictured in Frankfurt, Germany, Monday, July 15, 2002. The euro hit parity with the U.S. dollar on Monday, rising to an exchange rate of dollars 1.0032 - its highest value since February 2000 and a psychological boost for the three-year-old shared European currency. (AP Photo/Michael Probst)

Διευκρινίσεις για το τι μπορεί να σημαίνει η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα, η οποία συνιστά αθέτηση υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF, δίνει Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εξηγεί ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση, ο EFSF επισημαίνει πως λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης αποπληρωμής από την Ελλάδα των δόσεων  οι οποίες κατέστησαν απαιτητές.

Έτσι «το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω» ενώ βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος, Κλάους Ρέγκλινγκ οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σήμερα, Τετάρτη για την μη πληρωμή και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

  1. Την επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
  2. Την παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισής της στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
  3. Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ' αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Και καταλήγει: «Η ελληνική αθέτηση δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του».