ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/07/2015 17:01 EEST | Updated 02/07/2015 17:19 EEST

Bloomberg: Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εξηγούνται σε ένα γράφημα

ASSOCIATED PRESS
An elderly man passes a graffiti outside an old bank in Athens, Tuesday, June 30, 2015. Greek Finance Minister Yanis Varoufakis confirmed that the country will not make its payment due later to the International Monetary Fund. With banks shut and Greeks limited to cash withdrawals of 60 euros ($67) per day, long lines formed once more at ATM machines. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή αναφέρεται σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν προσφέρει καμία βεβαιότητα στους επενδυτές για το τι θα συμβεί μετά.

Στην καλύτερη, η ψηφοφορία θα αυξήσει την πιθανότητα για ορισμένα αποτελέσματα. Με απλά λόγια ότι και να γίνει στην ψηφοφορία υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν είτε στην έξοδο από το ευρώ είτε σε ένα σχέδιο διάσωσης.

Ο οικονομολόγος του Bloomberg, Maxime Sbaihi έχει περιγράψει τις οδούς και τα χρονοδιαγράμματα σε αυτό το διάγραμμα.

Σύμφωνα με αυτά, εάν το «όχι» κερδίσει το δημοψήφισμα, το Grexit θα γίνει το πιο πιθανό σενάριο αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι βέβαιο δεδομένου ότι νέες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ακόμη να βρίσκονται στο τραπέζι.

Όπως αναφέρει ο Sbaihi, «είναι δύσκολο για να δούμε πώς μια συμφωνία θα μπορούσε να βρεθεί στο πλαίσιο ενός «όχι» με τις ελληνικές αρχές να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ακόμη λιγότερο διαλλακτική στάση»

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα είναι «ναι», οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το ευρώ μειώνονται αλλά δεν εξαφανίζονται.

Σύμφωνα με τον Sbaihi, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα παραιτούνταν και θα έπρεπε να προκηρυχθούν εκλογές πριν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν ξανά.

«Έτσι δεν πιστεύω ότι την επόμενη Δευτέρα, όταν και τα ψηφοδέλτια θα έχουν καταμετρηθεί, δεν νομίζω ότι το που πηγαίνει η Ελλάδα θα έχει επιλυθεί», επισημαίνεται στο δημοψήφισμα.

Πηγή Bloomberg