ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/07/2015 14:21 EEST | Updated 02/07/2015 14:21 EEST

Έξι στους δέκα Γάλλους υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

sooc

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάσσεται το 60% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ οι μισοί Γάλλοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, που έγινε από την εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του καναλιού της γαλλικής Βουλής LCP, έξι στους δέκα Γάλλους είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη (60%) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (68%). Εξ' αυτών μάλιστα το 20% δηλώνουν να είναι εξαιρετικά θετικοί, ανάμεσά τους κυρίως άτομα με σπουδές και συμπαθούντα την αριστερά και το κέντρο.

  

Συνέχιση του δανεισμού

   

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (64%) εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσει η Ευρώπη να δανείζει την Ελλάδα, έναντι του 32% που δηλώνουν το αντίθετο και επιθυμούν τη συνέχιση του δανεισμού. Το 53% των ατόμων που είναι υπέρ, ανήκουν στην αριστερά με σπουδές και διπλώματα στην πλειοψηφία τους. Αντίθετα αυτοί που επιθυμούν τη διακοπή του δανεισμού ανήκουν στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί (84% των συμπαθούντων την παράταξη) που έχει μετονομασθεί «Οι Ρεπουμπλικάνοι», στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (85%) και άτομα που δεν διαθέτουν το πανγαλλικό δίπλωμα μετά το λύκειο (Μπακαλορεά) (72%).

Αποπληρωμή του χρέους

Η πλειοψηφία των Γάλλων (53%) εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ μόνο το 4% πιστεύει ότι θα αποπληρώσει το χρέος στο σύνολό του. Παρ' όλα αυτά μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων (84%) εκτιμά ότι θα ήθελε ν' αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ την πλήρη αποπληρωμή ζητούν το 41% των Γάλλων.

Για τα αίτια της κρίσης

 

Σκεπτικισμό ως προς τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης δείχνει η πλειοψηφία των Γάλλων:

Δεν δείχνουν εμπιστοσύνη: στην Άγγελα Μέρκελ το 43%, στην Κριστίν Λαγκάρντ το 43%, αλλά ούτε και στην Ευρώπη (42%). Λίγο λιγότεροι (36%) στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τους συμπαθούντες προς την Λαγκάρντ και Μέρκελ τους βρίσκουμε ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί (69% και 67% αντιστοίχως για Λαγκάρντ και Μέρκελ).

Οι προσκείμενοι της αριστεράς εμπιστεύονται περισσότερο τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά 62% και 53% αντιστοίχως.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή και υποστήριξη (77%) από τους προσκείμενους στο Αριστερό Μέτωπο (Μελανσόν)

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε το τριήμερο 30 Ιουνίου - 1η Ιουλίου σε ένα δείγμα που θεωρείται αντιπροσωπευτικό 1.032 ατόμων.