ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/07/2015 13:45 EEST | Updated 02/07/2015 13:45 EEST

Κοτζιάς: Η Ελλάδα και με «ναι» και με «όχι« θα έχει δυσκολίες

eurokinissi

Κάθετος ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση του με τον βέλγο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντιντιέ Ρέυντερς.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται η κατάσταση από την άποψη των σχέσεων των θεσμών, καθώς «και τη Δευτέρα θα είμαστε «παντρεμένοι» και θα πρέπει να ζήσουμε μαζί και να κουβεντιάσουμε μαζί».

Επίσης σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι την Κυριακή δεν θα γίνει σεισμός, αλλά ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, κάτι που είναι φυσιολογικό στην ΕΕ με βάση και τις ίδιες τις συνθήκες της ΕΕ.

«Όλοι» πρόσθεσε «πρέπει να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια και τον δημοκρατικό διάλογο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα και με «ναι» και με «όχι» θα έχει δυσκολίες. Διότι έχουμε ένα δράμα 5 ετών, απλώς τώρα γίνεται η διαπίστωσή του», εκφράζοντας την άποψη ότι «αυτό που δεν πρέπει να κερδίσει είναι ο φόβος» υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε νηφαλιότητα, ηρεμία, να σκεφτούμε με καθαρό κεφάλι αν θέλουμε να συνεχίσει ο αργός θάνατος που ισχύει εδώ και 5 χρόνια».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά τη γνώμη του «η Ευρώπη έχει τη δημοκρατική ικανότητα να αντιληφθεί τη θέληση ενός λαού μετά από ένα δημοψήφισμα», εξηγώντας ότι «ασφαλώς θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις που δεν θα γίνουν σε 24 ώρες. Αλλά χωρίς κατηγορίες και στερεότυπα».

«Αυτό σημαίνει» όπως επισήμανε « ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων διότι δεν συμφέρει κανένα στην Ευρώπη και στον κόσμο να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και να προστεθεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι θα βρούμε άμεση λύση με τη ρευστότητα, και θα συμφωνήσουμε μετά από διαπραγμάτευση τις νέες προγραμματικές θέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές».

«Η χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών «μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση αλλά δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματά της».