ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/07/2015 14:03 EEST

«Αμοιβαίες υποχωρήσεις για μια μακροχρόνια βιώσιμη συμφωνία», τονίζουν τα εμπορικά επιμελητήρια

ASSOCIATED PRESS
A Greek flag flies on top of the municipality market with rainbow on the background on Kos island, Greece, Friday, May 29, 2015. Bank deposits in Greece have hit their lowest in more than a decade, according to data released Friday, as Greeks concerned about the painfully slow pace of their government's talks with bailout creditors withdrew savings in an orderly but steady flow.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Την ανάγκη διαφύλαξης της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τη συνέχιση της λειτουργίας της εθνικής οικονομίας, επισημαίνουν οι διοικήσεις της Ένωσης διμερών Ελληνο-Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, του Ελληνοϊσραηλινού, του Ελληνοκινεζικού και του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, προτρέποντας τους Έλληνες να απαντήσουν με ΝΑΙ στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη στο προγραμματισμένο για την Κυριακή Δημοψήφισμα.

Με κοινή τους δήλωση τονίζουν την ανάγκη αμοιβαίων υποχωρήσεων ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη και μακροχρόνια λύση και επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη συνθήκη για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι οικονομικά διαλυτικές και από εθνικής άποψης εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του, μπορούν και πρέπει να επιβάλουν στις ζωντανές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες να βγούμε το ταχύτερο και με το μικρότερο δυνατό κόστος από αδιέξοδα, στα περισσότερα από τα οποία έχουμε αυτοπαγιδευτεί» αναφέρουν και τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή συμμετοχή και την ευρωζώνη.

«Η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή περιδίνηση κρίσης, η οποία λαμβάνει πλέον δραματικό χαρακτήρα» αναφέρουν και επισημαίνουν ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, εκτός από εθνικό κεκτημένο και συνταγματική επιταγή, είναι αντικειμενικά απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας των περισσότερων, εάν όχι του συνόλου, των επιχειρήσεων μελών μας, τουλάχιστον με τη μορφή, το αντικείμενο και τον αριθμό εργαζομένων που εξακολουθούν να απασχολούν».

Κατά τα διμερή Ελληνοευρωπαϊκά Επιμελητήρια, to Eλληνορωσικό, το Ελληνοκινεζικό και το Ελληνοϊσραηλινό Εμπορικό Επιμελητήριο, « ανεξάρτητα από την ερμηνεία που επιχειρεί να προσδώσει στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα η κυβέρνηση το ερώτημα που τίθεται «προσλαμβάνεται ως ΝΑΙ ή ΌΧΙ στο ευρώ. Προσλαμβάνεται ως ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη. Ακόμη και εάν αυτή η αντίληψη είναι εσφαλμένη, ακόμη και εάν αυτή η αντίληψη είναι καθοδηγούμενη, δυστυχώς αυτή είναι η επικρατούσα» επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Οι διοικήσεις των επιμελητηρίων υπογραμμίζουν τα καταστροφικά σφάλματα, τις παραλείψεις

και τις ιδεολογικές εμμονές που χαρακτήρισαν τα δύο, μέχρι στιγμής, συμφωνηθέντα «Προγράμματα Διάσωσης», όσο και την εφαρμογή τους, συμβάλλοντας σε μακροχρόνια και επώδυνη ύφεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, την φτωχοποίηση περισσότερων από τρία εκατομμύρια Ελλήνων, την εκτόξευση της ανεργίας, την απίσχνανση του παραγωγικού ιστού και την μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική καταστροφή σε χώρα-μέλος του ΟΗΕ σε καιρό ειρήνης.

Αναφερόμενες στις μεταρρυθμίσεις που τελικά καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν επιχείρησε, οι διοικήσεις των επιμελητηρίων τονίζουν ότι εκτός από απαραίτητες, δεν έχουν το παραμικρό δημοσιονομικό ή ατομικό οικονομικό κόστος. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν, ακόμη και τώρα, αν αποφασιστούν και εφαρμοστούν, να φέρουν την ανάπτυξη» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και προσθέτουν ότι η χώρα έχει ανάγκη άμεσων επενδύσεων, οποίες λόγω των συνθηκών δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το Δημόσιο ή ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια, και υπολογίζεται πως ανέρχονται μέχρι το τέλος του 2020 στο ύψος των 150 δις. ευρώ. Ο στόχος αυτός μέσα στο υφιστάμενο περιβάλλον της διεθνώς διαθέσιμης ρευστότητας είναι εφικτός» τονίζεται χαρακτηριστικά.