ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/07/2015 09:16 EEST | Updated 03/07/2015 09:42 EEST

Απαγορεύονται οι κονκάρδες, τα χέρια στην τσέπη και οι προτροπές ψήφου: Οι νέοι κανονισμοί της ΕΛ.ΑΣ.

Sooc

Εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν έξω από τράπεζες εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ζητήθηκε από τους αστυνομικούς που θα αναλάβουν την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος να κρατήσουν ουδέτερη πολιτική στάση. Σε περίπτωση μάλιστα παραβίασης αυτών των εντολών, θα επέλθουν ποινές.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι κονκάρδες και τα δηλωτικά σήματα, οι αλυσίδες λαιμού, τα κομπολόγια, τα χέρια στις τσέπες και οι ακατάπαυστες συνομιλίες με κινητά τηλέφωνα. Αυτό που τονίζεται επίσης, είναι η απαγόρευση της προτροπής ψήφου υπέρ του «Ναι» ή του «Όχι».

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, απώτερος σκοπός των αστυνομικών θα πρέπει να είναι η επιτήρηση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και οργανισμών, η ενημέρωση των πολιτών πάνω στη νομοθεσία και η ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων με τους πολίτες που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, Παρασκευή, τα στελέχη της αστυνομίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να σχεδιαστεί η ειρηνική διεξαγωγή των παράλληλων συγκεντρώσεων υπέρ του «Ναι» και του «Όχι» στο Καλλιμάρμαρο και το Σύνταγμα αντίστοιχα. Γι' αυτό τον σκοπό αναμένεται να τοποθετηθούν αστυνομικοί φραγμοί σε σημεία από τα οποία μπορεί να υπάρξει επαφή συγκεντρωμένων των δύο διαδηλώσεων, ενώ σκέφτονται τη χρησιμοποίηση διαφορετικών σταθμών του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου για την προσέλευση και απομάκρυνση των διαδηλωτών.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει αβάσιμα τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και άλλα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εμπλακεί στην ελεύθερη έκφραση των αστυνομικών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Να μην βάζουν την Αστυνομία στο παιχνίδι τους», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, αναφέροντας ότι το Σώμα παραμένει ουδέτερο όπως οφείλει.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε εγκύκλιο που εστάλει από το αρχηγείο προς όλες τις υπηρεσίες, (29/6/2015), μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την οποία δίνονται εντολές προς το προσωπικό να μην εκφράζονται δημόσια για την προσωπική τους άποψη. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ακόμα ότι σε κάποιες συγκεντρώσεις αστυνομικών υπογραμμίστηκε πως καταγγελία για δημόσια τοποθέτηση αστυνομικού επισύρει ποινή απόταξης.