Τσίπρας: Το «όχι» σε μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη. Το ΔΝΤ μας δικαιώνει

Τσίπρας: Το «όχι» σε μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη. Το ΔΝΤ μας δικαιώνει

Η έκθεση του ΔΝΤ αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για την κυβέρνηση, δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «επιβεβαιώνει το αυτονόητο», ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι καλό να σιγήσουν οι σειρήνες της κινδυνολογίας, καθώς «όταν ο λαός παίρνει το μέλλον του στα χέρια του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, τονίζοντας ότι πρέπει να ζυγιστούν τα επιχειρήματα και όχι οι αφορισμοί.

Εν συνεχεία, υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να υπάρξει κούρεμα της τάξης του 30% στο χρέος και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος. «Αυτή η θέση δεν παρουσιάστηκε ποτέ από τους δανειστές στην κυβέρνηση» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «έλειπε από την τελική πρόταση των θεσμών».

Η έκθεση του ΔΝΤ, συμπλήρωσε, δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να μην αποδεχτεί συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον ζήτημα του χρέους. «Ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου επιβεβαιώνει την ορθότητα της εκτίμησής μας», είπε, προσθέτοντας ότι την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, αλλά το «αν υπό το κράτος εκβιασμών αποδεχτούμε το αδιέξοδο μιας πολιτικής το οποίο ομολογούν οι εμπνευστές της».

Το ερώτημα, συνέχισε, είναι αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και την εξαθλίωση ή αν «με αποφασιστικότητα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη για να επιτύχουμε συμφωνία» που θα δώσει τέλος στην καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση για επίδειξη υπευθυνότητας και σεβασμό στις άλλες απόψεις, προκειμένου «ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας μέλλον». Επίσης, τόνισε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, «τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα να μας χωρίζει».

«Το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη, αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης» δήλωσε, καλώντας τον λαό να πει όχι σε «τελεσίγραφα, εκβιασμούς, την εκστρατεία του φόβου αλλά και στον διχασμό».

«Σας καλώ με αποφασιστικότητα να αποφασίσετε για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Δημοφιλή