ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2015 06:31 EEST | Updated 04/07/2015 06:31 EEST

Μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν την υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης

ASSOCIATED PRESS
Ferry passengers heading to England line up at the car ferry terminal in Calais, northern France, Monday, June 29, 2015. French ferry workers angry over possible job losses are disrupting the port of Calais and traffic across the English Channel. The workers for MyFerryLink resumed their protest Monday angered by a court ruling about the future of the company. (AP Photo/Michel Spingler)

Προβλήματα στην κυκλοφορία προκλήθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε στην υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει τη Γαλλία και τη Βρετανία, λόγω των προσπαθειών που κατέβαλαν μετανάστες να εισέλθουν σε περιοχή ασφαλείας της σήραγγας στο Καλαί, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Γύρω στις 00:45 τοπική ώρα, η κυκλοφορία ξανάρχισε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν μεγάλες ουρές στην περιοχή των αναχωρήσεων.

«Έπρεπε να επαληθεύσουμε, να ψάξουμε κάθε βαγόνι, κάθε αμαξοστοιχία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών, διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορούσε να πάρει χρόνο.

Οι μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή του Καλαί «επιδιώκουν με κάθε μέσο να διασχίσουν την Μάγχη, κάθε βράδυ αντιμετωπίζουμε προσπάθειες να διεισδύσουν» στην σήραγγα, δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Eurotunnel.

«Προσαρμόζουμε το σύστημά μας μεταφορών για να διασφαλίσουμε το καλύτερο επίπεδο ασφάλειας και την κυκλοφορία των τρένων μας», πρόσθεσε.

Εκτός από τα δεκάδες οχήματα που σχημάτιζαν ουρά πίσω από την μπάρα ασφαλείας πριν από την επιβίβαση, πολλές ομάδες μεταναστών βρίσκονταν γύρω από την περιοχή ασφαλείας. Πολύ ήσυχα, σε εντυπωσιακό βαθμό, οι ομάδες αυτές νέων γυναικών και ανδρών, κυρίως Αφρικανών, πλησίαζαν την περιοχή ασφαλείας σε μια προσπάθεια να μπουν μέσα και να φτάσουν στις αποβάθρες ώστε από εκεί να μπορέσουν να ταξιδέψουν για την Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι, στις 26 Ιουνίου, ένας πρόσφυγας από την Αιθιοπία σκοτώθηκε στην περιοχή της σήραγγας της Μάγχης κατά την προσπάθειά του να ανέβει σε μια αμαξοστοιχία με την ελπίδα να μπορέσει να φτάσει στην Βρετανία. Οι πυροσβέστες του Πα-ντε-Καλαί διευκρίνισαν ότι ο άνδρας αυτός προσπάθησε να ανέβει σε ένα τρένο εν κινήσει και έχασε την ζωή του πέφτοντας πάνω σε μια τσιμεντένια κολώνα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρχών της περιοχής, περίπου 3.000 πρόσφυγες, κυρίως από την Ερυθραία, την Αιθιοπία, αλλά και Σουδανοί και Αφγανοί, έχουν καταμετρηθεί στην περιοχή του Καλαί.