Τα ποντίκια μπορούν να δουν το μέλλον στα όνειρά τους σύμφωνα με νέα έρευνα

Lapping up fuss when and where she can find it, Sadie's having a bit of a snooze on my lap, cuddled into a blanket.
Lapping up fuss when and where she can find it, Sadie's having a bit of a snooze on my lap, cuddled into a blanket.

Σας έχει τύχει να βλέπετε στον ύπνο σας πράγματα που επιθυμείτε διακαώς, ακόμα και πράγματα που καταλήγουν να συμβαίνουν όντως στη ζωή σας; Για τα ποντίκια, αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε βράδυ.

Έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον οι επιστήμονες του University College London, βασισμένοι στα αποτελέσματα της τελευταίας τους έρευνας, η οποία έδειξε πως τα ποντίκια ονειρεύονται το μέλλον (τους).

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποντίκια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ονειρεύονται πως βρίσκουν «λιχουδιές». Η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικιών που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση, υποδεικνύει πως τα ποντίκια ουσιαστικά προβάρουν σε προσομοίωση τις αναζητήσεις τους για φαγητό, ενώ κοιμούνται.

«Τα νέα μας αποτελέσματα δείχνουν πως κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, ο ιππόκαμπος κατασκευάζει θραύσματα ενός μέλλοντος που δεν έχει συμβεί ακόμα. Επειδή ο ιππόκαμπος του αρουραίου είναι παρόμοιος με αυτόν του ανθρώπου, αυτό ίσως να εξηγεί γιατί οι ασθενείς με βλάβη στον ιππόκαμπο δυσκολεύονται να φανταστούν μελλοντικά γεγονότα», λέει ο Dr. Hugo Spiers στο Science Daily.

Η έρευνα δείχνει επίσης αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον ιππόκαμπο, ο οποίος συνδέεται παραδοσιακά με την μνήμη. «Αυτό που μας εκπλήσσει είναι πως βλέπουμε τον ιππόκαμπο να προγραμματίζει το μέλλον, κάνοντας ουσιαστικά πρόβες σε εντελώς νέα ταξίδια που πρέπει να κάνουν τα ζώα για να καταφέρουν να βρουν φαγητό», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Freyja Ólafsdóttir.

Τα αποτελέσματα λοιπόν δείχνουν πως οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που έχουν την ικανότητα να ονειρεύονται μελλοντικά γεγονότα, αν και «δεν μπορείς να ρωτήσεις τα ποντίκια τι σκέφτονται ή τι ονειρεύονται», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Spiers.