ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/07/2015 09:16 EEST | Updated 05/07/2015 10:36 EEST

Μάρτιν Σουλτς: Η Ελλάδα θα πρέπει να εισαγάγει νέο νόμισμα αν επικρατήσει το όχι

ATTILA KISBENEDEK via Getty Images
President of the European Parliament Martin Schulz attends a press conference in Budapest Congress Center on June 12, 2015 after the first plenary session of the 10th congress of Party of European Socialists (PES). AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο πως η Ελλάδα θα πρέπει να εισαγάγει ένα άλλο νόμισμα, αν το «όχι» κερδίσει στο σημερινό δημοψήφισμα.

«Εξακολουθεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρώ έπειτα απ' αυτό το δημοψήφισμα; Βεβαίως, όμως αν πουν “όχι”, θα πρέπει να εισαγάγουν ένα άλλο νόμισμα μετά το δημοψήφισμα, επειδή το ευρώ δεν είναι διαθέσιμο ως μέσο πληρωμών», δήλωσε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk που είχε ηχογραφηθεί την Πέμπτη και μεταδόθηκε σήμερα.

«Τη στιγμή που εισάγει κάποιος ένα νέο νόμισμα, βγαίνει από την ευρωζώνη. Αυτά είναι τα στοιχεία που μου δίνουν κάποια ελπίδα ότι ο κόσμος δεν θα ψηφίσει «όχι» σήμερα», τόνισε.

Απάντηση στις παραπάνω δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης:

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο ίδιος ο Σουλτς δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag πως οι Ευρωπαίοι «δεν θα εγκαταλείψουν» τους Έλληνες, έστω κι αν το σημερινό δημοψήφισμα καταλήξει σε ένα «όχι», και θα μπορούσαν να χορηγήσουν γρήγορα στην Αθήνα έκτακτες πιστώσεις.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας», διαβεβαίωσε.

«Ίσως να πρέπει να χορηγήσουμε έκτακτες πιστώσεις στην Αθήνα ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να λάβουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν», πρόσθεσε, «υπάρχουν στις Βρυξέλλες κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν γι' αυτό».

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα οδήγησε τη χώρα σε ένα αδιέξοδο και ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι' αυτό, θα τους βοηθήσουμε», εξήγησε.

Όμως τέτοιες έκτακτες αρωγές «δεν αποτελούν μια λύση διαρκείας», προειδοποίησε ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)