ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/07/2015 19:08 EEST | Updated 05/07/2015 19:45 EEST

Παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τη θέση του προέδρου της ΝΔ

Menelaos Myrillas / SOOC

Εξελίξεις και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε το συντριπτικό «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΔ ενώ προσωρινός πρόεδρος ορίζεται με Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου.

Το κλίμα άλλωστε ήταν βαρύ στην ΝΔ ήδη από την προηγούμενη ήττα, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με ουκ ολίγα στελέχη να ζητούν την παραίτησή του όλο αυτό το διάστημα. Έτσι και εχθές, Σάββατο, η Ντόρα Μπακογιάννη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία του ζήτησε να παραιτηθεί. Ενώ όπως έγινε γνωστό, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι, εάν ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι υπάρχει προσωπικό θέμα, αμέσως μετά την παραίτησή του θα ανακοινώσει και η ίδια ότι παραιτείται από οποιαδήποτε διεκδίκηση του αξιώματος.

Η ήττα του δημοψηφίσματος προκάλεσε την αντίδραση και του Σάκη Ιωαννίδη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος μπορεί να μην ζήτησε ανοικτά την παραίτησή του, το άφησε ωστόσο να εννοηθεί. Όπως είπε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, ο λαός γύρισε το πρόσωπό του στο παλιό πολιτικό σύστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν πολλά τηλεφωνήματα από την κομματική βάση που ζητούσαν την παραίτηση του κ. Σαμαρά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί, κάτι που ωστόσο ο ίδιος διέψευσε.

Πως παρέδωσε τα κλειδιά

Χαρακτηριστικό της απόφασης του κ. Σαμαρά να παραιτηθεί ήταν και το γεγονός ότι την πρώτη δήλωση μετά τα αποτελέσματα που έδιναν νίκη στο «όχι», ήταν το γεγονός ότι δεν έκανε πρώτος εκείνος δήλωση, αλλά ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φέρει σε 48 συμφωνία.

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Μεϊμαράκη, ο πρώτος του γνωστοποίησε ότι θέλει να παραιτηθεί, με τον κ. Μειμαράκη να του ζητά να μη βιαστεί. Ο Σαμαράς του είπε ότι επιμένει στην επιλογή του και τον κάλεσε να είναι ο μεταβατικός πρόεδρος και να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου.

«Σε ότι με αφορά, κράτησα τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, για να διευκολύνω να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του ΝΑΙ. Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη Παράταξή μας χρειάζεται μια νέα αρχή. Από σήμερα, λοιπόν, παραιτούμαι από την ηγεσία της ΝΔ, και ζήτησα ήδη από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός Πρόεδρος. Και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες», είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του.

«Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει ο τόπος τα χειρότερα. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν. Πάλεψα για να τα αποτρέψω. Πολλές φορές είχα να παλέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και μέσα κι έξω. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Τώρα οι κίνδυνοι που επισήμανα επαληθεύονται. Εύχομαι, ειλικρινά, να μην βγουν αληθινοί ως το τέλος. Μοναδικός μου οδηγός, πάντα, ήταν και είναι η συνείδησή μου. Και η αίσθηση χρέους προς την Ελλάδα. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήρα, ήταν για να αποφύγει η χώρα μας μιαν άλλη, ακόμα πιο οδυνηρή, εξέλιξη. Αυτό δυστυχώς, δεν έγινε κατανοητό από όλους. Κι ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες. Η πατρίδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Και η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη Ευρωπαϊκή Παράταξη, οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό πολύ σύντομα. Θα είμαι δίπλα της. Και στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελλάδα. Όπως υπήρξα σε όλη μου τη ζωή», κατέληξε.