ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2015 16:18 EEST | Updated 07/07/2015 16:18 EEST

78χρονος Γερμανός είχε στο υπόγειό του τανκ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

ASSOCIATED PRESS
In this July 2, 2015 picture a World War II -era Panther tank is prepared for transportation from a residential property in Heikendorf, northern Germany. Authorities have seized a 45-ton Panther tank, a flak canon and multiple other World War II-era military weapons in a raid on a 78-year-old collector's storage facility in northern Germany. Kiel prosecutor Birgit Hess said the collector is being investigated for possibly violating German weapons laws but his attorney Peter Gramsch told the dpa news agency all the items were properly demilitarized and registered. (Carsten Rehder/dpa via AP)

Η συλλογή παλαιών όπλων και ειδών εξοπλισμού είναι ένα χόμπι το οποίο έχουν (ή θα ήθελαν να μπορούν να συντηρήσουν) ουκ ολίγοι φιλίστορες, ωστόσο 78χρονος συνταξιούχος στη βόρεια Γερμανία πραγματικά ξέφυγε από αυτά τα όρια, καθώς διατηρούσε στο κελάρι του ένα γερμανικό άρμα μάχης Panther από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Panther μαζί με το Tiger (στην κατηγορία των μέσων το πρώτο και των βαρέων το δεύτερο) αποτέλεσαν την κορύφωση της τεθωρακισμένης ισχύος της Βέρμαχτ κατά τον Πόλεμο. Σχεδιάστηκε ως αντίμετρο στο σοβιετικό T-34 και αντικαταστάτης των Panzer III και Panzer IV και υπηρέτησε μέχρι το τέλος του πολέμου. Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία άρματα μάχης του πολέμου, λόγω της μεγάλης ισχύος πυρός και της θωράκισής του – ενώ σημειώνεται ότι ήταν κατά πολύ φθηνότερο του Tiger.

Ο 78χρονος είχε το τανκ στο κελάρι του σπιτιού του στο Χάικεντορφ, μαζί με άλλα είδη εξοπλισμού, περιλαμβανομένης μιας τορπίλης και ενός αντιαεροπορικού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Der Tagesspiegel. Για να βγει από εκεί το άρμα (που ήταν χωρίς τις ερπύστριές του), απαιτήθηκε η συνδρομή του γερμανικού στρατού: Χρειάστηκαν περίπου 20 στρατιώτες και 9 ώρες για την εξαγωγή και τη φόρτωσή του σε ειδικό όχημα.

Οι αρχές του Κιέλου διερευνούν το αν η συλλογή του 78χρονου παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία, ωστόσο ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι τα όπλα δεν είναι πλέον λειτουργικά. Όπως έγινε γνωστό, οι αρχές ενημερώθηκαν μετά από έρευνα που είχε γίνει νωρίτερα μέσα στο έτος στο σπίτι του 78χρονου, με σκοπό τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης από την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος. Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται η κατοχή του άρματος να ήταν και πολύ μεγάλο μυστικό τοπικά, καθώς κάτοικοι είχαν δει τον άνδρα να το οδηγάει στην πόλη περίπου 30 χρόνια πριν (1978) κατά τη διάρκεια μεγάλων χιονοπτώσεων.