ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/07/2015 09:45 EEST | Updated 07/07/2015 10:50 EEST

Η περίεργη απάντηση Μάρδα για το «κούρεμα» καταθέσεων

eurokinissi

Μία περίεργη απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας για το κούρεμα καταθέσεων και το κατά πόσο αυτό πρόκειται να συμβεί.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και απαντώντας στο ερώτημα εάν θα ζητηθεί από καταθέτες και ομολογιούχους να δώσουν κάτι, ο κ. Μάρδας ανέφερε:

«Δεν ξέρω κάτι τέτοιο και τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και η ΕΕ. Υπάρχει και μία οδηγία της ΕΕ που προβλέπει κάποια πράγματα. Αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει, δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα».

 

Για το πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν οι τράπεζες, αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Δουλέψαμε και χθες αυτό το θέμα. Είχαμε σκοπό να εκδώσουμε μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά λόγω των εξελίξεων θεωρήσαμε σκόπιμο να επεκτείνουμε το παλαιό καθεστώς. Από την Πέμπτη θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ, όπου έχουν προβλεφθεί νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται εκ μέρους των τραπεζών. Το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Το πιο απλό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη. Δεν μπορούμε προς το παρόν να λύσουμε το θέμα με τους συνταξιούχους που έχουν πάρει λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πολίτες».

 

Στο ερώτημα για τα έσοδα του Δημοσίου, ο κ. Μάρδας απάντησε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κάνουμε για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Τα έσοδα δεν μειώθηκαν στον βαθμό που περιμέναμε, λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εμείς επιδιώκουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που πρέπει. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα θα πληρώσουμε κανονικά».

Η διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση για τα όσα δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Μάρδας:

«Σχετικά με την ερμηνεία δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί, διευκρινίζεται το εξής: Σε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό όργανο δεν έχει ουδέποτε συζητηθεί καν το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων. Άρα οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού για το θέμα είναι αυθαίρετη», διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.