ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/07/2015 06:43 EEST | Updated 07/07/2015 06:46 EEST

Και οι ...10 είναι υπέροχοι! Οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ και η σιωπή Αβραμοπουλου

sooc

Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της που αναμένεται να συγκριθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη στρέφονται τα βλέμματα στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού εκεί θα δοθεί και το σήμα στους επίδοξους δελφίνους να διεκδικήσουν με ή χωρίς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την καρέκλα του προέδρου του κόμματος.

Αν και στο καταστατικό δεν προβλέπεται ο όρος "μεταβατικός" πρόεδρος, οι γαλάζιοι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν και τυπικά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να βάλει στη θέση του ως "αντιπρόεδρο" τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ωστόσο αν λάβει την ψήφο των συντρόφων του θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του και θα εκπροσωπεί το κόμμα εντός και εκτός Βουλής.

Οι βουλευτές πάντως θα κληθούν μεταξύ άλλων να καθορίσουν και τις μετέπειτα διαδικασίες μέσω ενός έκτακτου συνεδρίου ή μια απευθείας εκλογής από την βάση, διαδικασίες οι ποιες προσδιορίζονται χρονικά για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου, εκτός φυσικά απροόπτου πρόωρων εκλογών στο μεσοδιάστημα.

Σήμερα ο κ.Μεϊμαράκης θα συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την τρέχουσα συγκυρία, μετά και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα συζητηθεί και η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Ο ίδιος θεωρεί πάντως ότι όλα θα πρέπει να γίνουν μετά την λήξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και να μην ανοίξει τώρα ζητήματα που μπορεί και να τεθούν εκτός χρόνου και τόπου από τις εξελίξεις, άλλα κυρίως για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος σε όλους τους διεκδικητές να δηλώσουν τις θέσεις τους.

Την ίδια στιγμή ολοένα και πληθαίνει η λίστα των επίδοξων διαδόχων με δεδομένο ότι ήδη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στελέχη όπως ο Μ. Βορίδης, ο κ. Ν. Δένδιας, ο κ. Π. Τατούλης, ο Μ.Κεφαλογιαννης και ο Γ. Πατούλης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα, ενώ μόλις σήμερα και ο Νικήτας Κακλαμανης δήλωσε «κάθε πράγμα στον καιρού του...».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την βραδιά,του,δημοψηφίσματος επέλεξε να ακυρώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει πίσω και δεν θα είναι υποψήφια, ενώ και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιαννης ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές του ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος.

Ερώτημα αποτελεί και η στάση του ίδιου του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, αφού κατά γενική ομολογία θεωρείται ικανός να «μαζέψει» το κόμμα και να συσπειρώσει τη βάση.

Γρίφος παραμένουν οι προθέσεις του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος από την βραδιά της παραίτησης Σαμαρά τηρεί σιγή ιχθύος και δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το εάν είναι στις σκέψεις του η επιστροφή στην εσωτερική πολιτική σκηνή μέσω της αρχηγίας της ΝΔ.