Τσίπρας: Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει οριστική έξοδο από την κρίση

Τσίπρας: Το πείραμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε
sooc

Για ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους έκανε λόγο στην ομιλία του στο ευρωπαϊκο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η οποία όμως θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης.

«Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάποια στιγμή στο ευρωκοινοβούλιο ακούστηκαν αποδοκιμασίες κατά του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε «πάταξον μεν, άκουσον δε».

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ότι συνέβη αυτούς τους πέντε μήνες.

«Οφείλουμε όμως να δούμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή προγραμμάτων που δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα», είπε ο Α. Τσίπρας.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας, το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός,

«Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, μια συμφωνία όμως που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Και τα τελευταία 5 χρόνια προστατεύθηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

Η πρόταση που κατετέθη

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση που κατέθεσε.

«Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με, το κατά το δυνατόν, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η πρόταση «περιλαμβάνει το αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα διότι, αν δεν βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση».

«Πρώτος μας στόχος», είπε ο κ. Τσίπρας, «πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας» και πρόσθεσε:

«Και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση της προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές η λύσεις. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη διάσκεψη κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και νομίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας».

Αναλάβαμε την υποχρέωση να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και Ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Η ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του επέρριψε επίσης ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας.

«Δεν είμαι από τους πολιτικούς της πατρίδας μου που λέει ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας επειδή όλες οι κυβερνήσεις ανέχτηκαν τη διαφθορά, ενίσχυσαν το πελατειακό κράτος και τη διαπλοκή, ενώ άφησαν ανεξέλεγκτη τη διαφθορά.

Αυτές τις μεγάλες αδικίες τα προγράμματα διάσωσης όχι μόνο δεν προσπάθησαν να σώσουν αλλά επέτειναν. Κανένα από τα προγράμματα δεν ενίσχυσε τον κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό. Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής: Ολιγάρχες, κόμματα, τράπεζες.

Είναι μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τα προγράμματα διάσωσης δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα εμείς ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας που βύθισαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.

Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό ώστε να αποφύγουμε μία ρήξη», ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Δημοφιλή