Paris Fashion Week: Οι ζωντανοί καμβάδες των Viktor & Rolf έσβησαν τα όρια μόδας και τέχνης

Paris Fashion Week: Οι ζωντανοί καμβάδες των Viktor & Rolf έσβησαν τα όρια μόδας και τέχνης
viktor and rolf paris 2015

Τι είναι τέχνη και τι μόδα; Μπορεί ένα έργο τέχνης να φορεθεί και, αντίστοιχα, ένα ρούχο να γίνει έκθεμα σε γκαλερί; Το δαιμόνιο σχεδιαστικό δίδυμο των Viktor & Rolf κατάφερε να θολώσει ακόμα περισσότερο τα όρια ανάμεσα σε τέχνη και μόδα, παρουσιάζοντας πριν λίγες μέρες στο Palais de Tokyo, στο πλαίσιο του Paris Fashion Week, μια haute couture συλλογή που έκλεψε βλέμματα και εντυπώσεις.

Ο Viktor Horsting και ο Rolf Snoeren έντυσαν τα μοντέλα τους με ένα απλό, μίνι μπλε φόρεμα ως «βάση» της εμφάνισης και έπειτα τους φόρεσαν κανονικούς καμβάδες, λευκούς ή ζωγραφισμένους, με απλές ή χρυσοποίκιλτες κορνίζες και ολοκλήρωσαν το σύνολο με ένα λιτό ζευγάρι μαύρων oxfords. Μετά την παρουσίαση κάθε look στην πασαρέλα, τα μοντέλα έβγαζαν τους περίτεχνους πίνακες και οι δύο σχεδιαστές, ως άλλοι art performers, τα κρεμούσαν στον μεγάλο λευκό τοίχο στο τέλος του catwalk. Το βασικό ζητούμενο του show, όπως είπαν αργότερα, ήταν να εκφράσουν τη ζωγραφική δράση με έναν ανέμελο τρόπο, χωρίς να ψάχνουν απαραίτητα για βαθύτερα νοήματα πίσω από τον καμβά.

Ήδη από τον Φεβρουάριο οι Viktor & Rolf είχαν ανακοινώσει πως θα σταματήσουν την παραγωγή ready-to-wear ενδυμάτων ώστε να επικεντρωθούν στη διαδικασία δημιουργίας υψηλής ραπτικής. Αυτό ακριβώς που παρακολούθησε, υπνωτισμένο, το κοινό του Palais de Tokyo το απόγευμα της 8ης Ιουλίου, με τα 21 κομμάτια της συλλογής «Wearable Art» να περνούν μπροστά από τα μάτια του.

Όσον αφορά στη δημιουργία αυτών των κονσεπτικών ενδυμάτων-έργων τέχνης, το δίδυμο χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό λινού και λευκού κρεπ υφάσματος για να συνθέσει τον καμβά, ενώ τα θραύσματα των εικόνων που ξεκίνησαν να παίρνουν μορφή μετά το 8ο looκ ήταν laser-cut ζακάρ που είχε ενισχυθεί με κεντήματα και απλίκες ώστε να αποκτήσει ανάγλυφη αίσθηση. H συλλογή αγοράστηκε από τον γνωστό συλλέκτη έργων τέχνης Han Nefkens, ο οποίος στη συνέχεια θα τη δωρίσει στο Boijmans Van Beuningen Museum.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της συλλογής εδώ.

Δημοφιλή