LIFE
09/07/2015 07:49 EEST | Updated 09/07/2015 18:29 EEST

Γιατί όλο και περισσότεροι κάνουν αυτό το τατουάζ;

twitter.com

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ιστορίες κρύβονται πίσω από τα τατουάζ που έχει κάποιος;

Μερικές είναι σημαντικές, άλλες λιγότερο σημαντικές, άλλα γίνονται απλά για αισθητικούς λόγους. Η νέα μόδα των τατουάζ-ερωτηματικών, όμως, κρύβει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από πίσω της και μάλιστα αρκετά συγκινητικό.

Η μόδα των τατουάζ-ερωτηματικών ξεκίνησε από το Project Semicolon, μια ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα μη-κερδοσκοπικό κίνημα που βασίζεται στην πίστη και είναι αφιερωμένο στην παροχή ελπίδας και αγάπης σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, εθισμούς και τάσεις αυτό-τραυματισμού». Όσο για τον συμβολισμό του ίδιου του ερωτηματικού -το οποίο στο εξωτερικό συμβολίζει την άνω τελεία και όχι το ελληνικό ερωτηματικό που γνωρίζουμε εμείς- η οργάνωση αναφέρει στο site της «το ερωτηματικό (σ.σ. η άνω τελεία δηλαδή) χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα όταν θα μπορούσε να τελειώσει μια πρόταση αλλά τελικά επιλέγει να μην το κάνει. Ο συγγραφέας είσαι εσύ και η πρόταση είναι η ζωή σου». Έτσι, τα τατουάζ-ερωτηματικά είναι μια φυσική αναπαράσταση της προσωπικής αντοχής απέναντι στην εσωτερική πάλη.

Παρότι χριστιανική οργάνωση, το Project Semicolon σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν αποκλείονται όσοι ακολουθούν άλλες πεποιθήσεις ή θρησκείες. Η ιδρύτρια της οργάνωσης, Amy Bleuel, έκανε το συγκεκριμένο τατουάζ προς τιμήν του πατέρα της, ο οποίος αυτοκτόνησε όταν η Amy ήταν 18 ετών.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την επίσημη έναρξη του κινήματος, τα τατουάζ με το ερωτηματικό κάνουν παντού την εμφάνισή τους.

Σε μια ανάρτηση στο blog της, η Bleuel λέει πως ο θάνατος του πατέρα της «έφερε περισσότερο πόνο στη ζωή της από ότι είχε βιώσει ποτέ». Υπό το φως των προβλημάτων της, λοιπόν, όπως και αυτών του πατέρα της και του απερίγραπτου πόνου που βίωσε ως μέλος μιας οικογένειας που έχασε κάποιον από αυτοκτονία, η Amy ξεκίνησε να ψάχνει τρόπους για να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε όσους περνούσαν μια παρόμοια κατάσταση.

Η Heather Parrie ταυτίστηκε με την κίνηση της Amy και «χτύπησε» ένα ερωτηματικό στο εσωτερικό του καρπού της, ενώ έγραψε και ένα blog για την προσωπική της εμπειρία με την ψυχική ασθένεια.

heather

heather

Στο blog της, η Heather εξηγεί τη διάγνωση που της έγινε για «κατάθλιψη και άγχος» και περιγράφει το πώς είναι να αναγκάζεσαι να παραιτηθείς από μια δουλειά που αγαπάς επειδή τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζεις επηρεάζουν την απόδοσή σου στο εργασιακό περιβάλλον. Η Heather, που εξακολουθεί να παλεύει με την ασθένεια αλλά αρνείται να το βάλει κάτω, γράφει:

«Θα δείχνω το τατουάζ μου με περηφάνια και θα αγωνίζομαι για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αγωνιστούν για τον εαυτό τους. Κάθε μέρα που λέω “όχι” στις σκοτεινές σκέψεις με τις οποίες η κατάθλιψη θέλει να μπερδέψει το μυαλό μου, βγαίνω νικήτρια σε μια μάχη την οποία η ίδια η κοινωνία έχει κάνει δύσκολο να νικήσεις.

Σήμερα το κίνημα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ελπίζουμε πως θα συνεχίσει να ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες άνθρωποι γύρω μας.