ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/07/2015 13:53 EEST | Updated 09/07/2015 14:22 EEST

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά το κούρεμα παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε.

ASSOCIATED PRESS
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble delivers a closing statement to the media during a press conference at the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Sydney, Australia, Sunday, Feb. 23, 2014.(AP Photo/Rob Griffith)

Το όποιο περιθώριο αναδιαμόρφωσης του ελληνικού χρέους είναι μικρό, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πέμπτη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο στη θέση του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα.

«Η βιωσιμότητα χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς κούρεμα, και νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο που το υποστηρίζει» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνδιάσκεψη στην Φρανκφούρτη, πριν προσθέσει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα επειδή θα αποτελούσε παραβίαση του συστήματος της Ε.Ε.», σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σόιμπλε είπε ότι μια αναδιαμόρφωση του χρέους θα ήταν ένα άλλο ενδεχόμενο, «αν δεν μπορείς να κάνεις κούρεμα», αλλά το περιθώριο για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένο. «Νομίζω ότι το περιθώριο που έχουμε...είναι πολύ μικρό» είπε.

Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε εκφράζοντας επιφύλαξη σχετικά με το αν τα προαπαιτούμενα μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. «Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα», τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.

«Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ(...) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 'Ανγκελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τον νέο έλληνα ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Δώστε μας το Πουέρτο Ρίκο να σας δώσουμε την Ελλάδα»

Πέραν των συζητήσεων για το κούρεμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Bloomberg, δήλωσε ότι «είπα στον φίλο μου τον Τζακ Λιου (Αμερικανό υπουργό Οικονομικών), ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε το (χρεοκοπημένο) Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να πάρουν την Ελλάδα στην ένωση του δολαρίου. Το θεώρησε αστείο».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)