Πέθανε ο σταρ του «Λώρενς της Αραβίας» Ομάρ Σαρίφ

Πέθανε ο σταρ του «Λώρενς της Αραβίας» Ομάρ Σαρίφ

Σε νοσοκομείο του Kάιρο πέθανε ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ σε ηλικία 83 ετών από καρδιακή πρσβολή.

Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1932 ως Μισέλ Ντιμίτρι Σαλούμπ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε μια Καθολική οικογένεια με Λιβανέζικες ρίζες. Μετά από ένα πτυχίο σε Μαθηματικά και Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Κάιρο και πέντε χρόνια δουλειάς πλάι στον πατέρα του, ο Σαρίφ σπούδασε στο Royal Academy of Dramatic Arts του Λονδίνου.

Με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και την Πριγκίπισσα Μαργκαρετ στην πρεμιέρα της ταινίας «Ένα αστείο κορίτσι», στο Λονδίνο το 1969

Το 1953 ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σε πάνω από 20 Αιγυπτιακές παραγωγές – η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία ήταν ο «Λώρενς της Αραβίας» που ήταν και η ταινία που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό χαρίζοντάς του μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και μια για Χρυσή Σφαίρα. Μεγάλη στιγμή στην καριέρα του ήταν και ο ρόλος του ως Δόκτωρ Ζιβάγκο στην ομώνυμη ταινία του 1965 ενώ σημαντική ήταν και η ερμηνεία του ως Arnstein στην ταινία Ένα Αστείο Κορίτσι με τη Μπάρμπαρα Στρειζαντ. Το 2003 ξεχώρισε στην ταινία «Ο κύριος Ιμπραΐμ και τα λουλούδια του Κορανίου»

Σε γυρίσματα της σειράς Peter the Great, το 1985

Ο Σαρίφ είχε μεγάλη αγάπη στο μπριτζ, στο οποίο αγωνίστηκε κάποια χρόνια και επαγγελματικά, έγραφε μάλιστα και μια στήλη αφιερωμένη στο αγαπημένο του άθλημα ενώ είχε δηλώσει: «Θα προτιμούσα να πάιζω μπριτζ παρά να παίζω σε μια κακή ταινία». Ιδιαίτερα γνωστή ήταν και η αδυναμία του στα τυχερά παιχνίδια. Σπατάλησε περιουσίες ολόκληρες στα καζίνο μεγάλων Ευρωπαϊκών μητροπόλεων ενώ οι φήμες λένε ότι τα παράτησε όταν έχασε 1 εκ ευρώ σε ενα μόλις βράδυ.

Ο Σαρίφ παντρεύτηκε μία και μοναδική φορά το 1954 τη διάσημη ηθοποιό Φατεν Χαμάμα (έγινε μάλιστα από χριστιανός μουσουλμάνος προκείμενου να γίνει αυτός ο γάμος) Απέκτησαν ένα γιό τον Ταρίκ αλλά χώρισαν το 1966 και ο Σαρίφ δεν ξαναπαντρεύτηκε. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κάιρο με την οικογένεια του. Αφήνει πίσω του εκτός από τα γιο του και τα δυο του εγγόνια, τον Ομάρ και τον Καρίμ.

Δημοφιλή