ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/07/2015 04:52 EEST | Updated 11/07/2015 05:21 EEST

Μετά τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα ασχοληθεί με τα εσωκομματικά. Οι διαγραφές και τα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών

Eurokinissi

«First thing first» λένε οι Αγγλοσάξονες και αυτή είναι η τακτική που φαίνεται ότι υιοθετεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ρωγμή που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Και εν προκειμένω το σημαντικότερο για τον πρωθυπουργό είναι να πάει στις Βρυξέλλες για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση καθώς η Βουλή του έδωσε ισχυρή εντολή προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί, αν και ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει τις εκτιμήσεις, είναι προφανές πως αυτό που πέτυχαν οι διαφωνούντες είναι να εμποδίσουν την συμφωνία με τους δανειστές, η οποία, όπως πολύ καλά γνώριζαν, ήταν επί θύραις και είχε την θετική αποτίμηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή έγινε ευρεία σύσκεψη που κράτησε μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.

Εκεί αποφασίσθηκε το «εύκολο»: η τύχη της Ιωάννας Γαϊτάνη και της Ελένης Ψαρρέα που καταψήφισαν να αποφασιστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον οποίο και οι δύο έχουν αποδεχθεί.

Όσον αφορά την στάση των βουλευτών που δήλωσαν παρών τα πράγματα θα πρέπει να μπουν πρώτα σε μία σειρά. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «είναι προβληματικό» να μην ψηφίζουν υπουργοί κυβερνητικές προτάσεις αναφερόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Στρατούλη. Ωστόσο δεν αποκάλυψε πως θα αντιμετωπιστεί η πολιτική συμπεριφορά τους.

Ανάλογη ήταν και η κριτική για την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Μπορεί να έχει ένα ξεχωριστό ρόλο, αλλά είναι επίσης προβληματικό», έλεγε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Συμπέρασμα: Γαϊτάνη και Ψαρρέα Πάνε για διαγραφή. Οι άλλοι βλέπουμε.

Το πιο πιθανό είναι αν δεν υπάρχουν οικειοθελείς παραιτήσεις, να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με ανασχηματισμό ακόμα και πρόωρες εκλογές