ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/07/2015 16:24 EEST | Updated 11/07/2015 16:34 EEST

Οι διάλογοι των αρχηγών: «Πάμε να κάνουμε τους μάγκες στους δανειστές ή να πετύχουμε συμφωνία;»

ASSOCIATED PRESS
From left to right, General Secretary of the Greek Communist Party Dimitris Koutsoubas, leader of Independent Greeks party Panos Kammenos, Prime Minister Alexis Tsipras and Greek President Prokopis Pavlopoulos, Potami party Stavros Theodorakis and PASOK Socialist party leader Fofi Gennimata attend a meeting of political party leaders in Athens, on Monday, July 6, 2015. Greece’s finance minister has resigned following Sunday’s referendum in which the majority of voters said “no” to more austerity measures in exchange for another financial bailout. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Εντάσεις, αλλά και χαλαρές στιγμές, χαρακτήρισαν τους διαλόγους των πολιτικών αρχηγών στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Realnews, οι αρχηγοί υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός διαρκώς μπαινόβγαινε στην αίθουσα, «περισσότερα ώρα ήταν έξω από ό,τι ήταν στο τραπέζι», καθώς συνομιλούσε με ξένους ηγέτες.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης- πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- στην αρχή διαφώνησε με την ιδέα έκδοσης κοινής ανακοίνωσης, ωστόσο υποχώρησε μετά την παρέμβαση του ΠτΔ, ο οποίος είπε ότι έχει δεσμευτεί στον Φρανσουά Ολάντ και σε άλλους ξένους ηγέτες για γραπτό κείμενο.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, ο κ. Τσίπρας πρότεινε «να γράψουμε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε τη δική του απάντηση απέναντι στις πολιτικές λιτότητας», για να «εισπράξει» από τον Σταύρο Θεοδωράκη την απάντηση: «πρόεδρε, για να καταλάβω. Πάμε να κάνουμε τους μάγκες στους δανειστές ή να πετύχουμε συμφωνία;». Σε αυτό συμφώνησαν ο κ. Μεϊμαράκης και η Φώφη Γεννηματά, που απαίτησαν δέσμευση γραπτώς ότι δεν θα έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.

«Η ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης. Να είμαστε σαφείς» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ η κ. Γεννηματά πρόσθεσε «πρόεδρε, έχει σημασία η συζήτηση που κάνουμε και η στήριξη στην προσπάθειά σου μόνο αν δεν υπάρχει το ενδεχόμενο της ρήξης στο τραπέζι».

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και το ενδεχόμενο ρήξης αποκλείστηκε εγγράφως, για να ακολουθήσει κόντρα μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη όταν η σύνταξη του κειμένου έφτασε στο θέμα του χρέους.

Τσίπρας: «Να γράψουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι να υπάρξει ρύθμιση του χρέους»

Μεϊμαράκης: «Διαφωνώ. Δεν πρόκειται να στο δώσουν. Θα πάρεις ότι πήρε και ο Αντώνης Σαμαράς. Μια απλή αναφορά ότι κάποια στιγμή θα συζητηθεί το ζήτημα».

Όσον αφορά στη συνευθύνη στη διαπραγμάτευση, οι πολιτικοί αρχηγοί επεσήμαναν στον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σκοπό να γίνουν «συνένοχοι» σε πιθανό αδιέξοδο.

Μεϊμαράκης: «Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί. Ποια ευθύνη έχω εγώ; Το πολύ πολύ να ενημερώσω τους Ευρωπαίους του ΕΛΚ». Σε παρόμοια γραμμή ήταν και η Φώφη Γεννηματά, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να διαχωρίζει τη θέση του.

Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε δριμεία κριτική για την πεντάμηνη διαπραγμάτευση, με τον κ. Μεϊμαράκη να λέει ότι «τα πράγματα δεν είναι είναι καλά. Γιατί δεν μας φώναζες πέντε μήνες πριν;»

Τσίπρας: «Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή»

Μεϊμαράκης: «Άλλο αυτό και άλλο να καλέσεις επίσημα τους αρχηγούς».

Τσίπρας: «Μα ούτε ο Σαμαράς με φώναξε όσο ήταν πρωθυπουργός».

Εν συνεχεία πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν ως τώρα.

Μικρής ένταση αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και του Πάνου Καμμένου. «Οι δανειστές δεν θέλουν συμφωνία. Κάθε φορά που προτείναμε κάτι ζητούσαν παραπάνω πράγματα» φέρεται να είπε ο κ. Καμμένος.

«Εναντίον των δανειστών μπορούμε να μιλάμε όλοι μας. Θες να μιλήσουμε κανονικά; Να δούμε τι θα κάνουμε με τη συμφωνία;» απάντησε ο κ. Θεοδωράκης.

Σημειώνεται ότι σχολιάστηκε η επιστροφή του πρωθυπουργού κάποια στιγμή μετά από συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, με τον κ. Τσίπρα να είναι σε ιδιαίτερα καλή διάθεση.

«Μου υποσχέθηκε ο Πούτιν ότι θα βοηθήσει. Θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες» είπε χαμογελαστός ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό το λες για καλό; Καλύτερα να του πεις να τους τηλεφωνήσει αργότερα, αφού γράψουμε το ανακοινωθέν» είπαν κάποιοι, αναφερόμενοι στις εντάσεις λόγω Ουκρανίας.