ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2015 06:29 EEST | Updated 14/07/2015 06:30 EEST

Handelsblatt: Το σχέδιο του Σόιμπλε για την Ελλάδα. Χρήση IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στο Eurogroup

ODD ANDERSEN via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) and German Chancellor Angela Merkel chat during a session at the Bundestag lower house of parliament on the Greek crisis on July 1, 2015 in Berlin. German Chancellor Angela Merkel said that 'the future of Europe is not at stake' because of the crisis over Greece after the breakdown of debt talks and expiry of its aid programme. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Handelsblatt ο Γερμανός υπ. Οικονομικών μετά το πενταετές Grexit, που εξόργισε πολλούς συναδέλφους του, πρότεινε τη χρήση IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στο Eurogroup.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να λάβουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, από τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της βάσης μιας αναθεωρημένης πρότασης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Σε αυτό το γύρο των συνομιλιών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έριξε στο τραπέζι τα γραμμάτια, ονόματι IOU, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τη συζήτηση της Ευρωζώνης, των υπουργών οικονομικών για μια πιθανή χρηματοδότηση γέφυρα, ο Σόιμπλε πρότεινε ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να κάνει χρήση των IOU, ώστε να εξυπηρετήσει μέρος των εγχώριων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τη Handelsblatt (έκδοση Τρίτης) που άντλησε πληροφορίες από κύκλους συμμετεχόντων. Στο Eurogroup της Δευτέρας τέθηκε εκ νέου το ζήτημα των IOU.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά από επιλογές για ένα δάνειο-γέφυρα. Επειδή μέχρι να λάβει η Ελλάδα τα χρήματα, από ένα νέο πρόγραμμα του ESM, υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσουν μέχρι και τέσσερις εβδομάδες. Η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς ένα παράλληλο νόμισμα.

Τα γραμμάτια αυτά προορίζονται μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς ή τους μισθούς. Για το εξωτερικό χρέος δεν είναι κατάλληλα. Επίσης, στις 20 Ιουλίου, η Αθήνα θα πρέπει να αντικαταστήσει ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, δημιούργησαν μια λίστα με διάφορες επιλογές για ένα δάνειο γέφυρα, που θα εξεταστούν τώρα από εμπειρογνώμονες. Όπως έμαθε η Handelsblatt από εκπροσώπους της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέτρων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι: η επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM. Έχει ακόμα την ικανότητα χρηματοδότησης για περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια. Δεδομένου ότι πρόκειται για μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη. Οι χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία είναι εναντίον του.

Κατά συνέπεια, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Τζορτζ Όσμπορν έχει εκφραστεί σχετικά σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. "Οι συνάδελφοί μας από τη ζώνη του ευρώ έχουν λάβει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θα ήταν απαράδεκτο, να πάρουν βρετανική βοήθεια σε αυτό το θέμα», αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο Λονδίνο. «Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων για την τελευταία συμφωνία με την Ελλάδα, είναι ένα αποτρεπτική", αναφέρθηκε.

Ως δεύτερη μεταβλητή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κέρδη από τόκους. Πρόκειται για ένα σύνολο 3,2 δισ. για το 2014 και το 2015. Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν ορισμένες χώρες να χορηγήσουν διμερή δάνεια στην Αθήνα. Ειδικά η Γαλλία είναι ένα πολλά υποσχόμενο σενάριο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Μια πίστωση θα ήταν πιθανή περισσότερο ως συμπλήρωμα σε άλλα μέτρα.

ΠΗΓΗ: handelsblatt

Sponsored Post