Δραγασάκης: Η συμφωνία ακόμα δεν είναι βέβαιη. Υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα. Ευχαριστώ τις ΗΠΑ

Δραγασάκης: Η συμφωνία ακόμα δεν είναι βέβαιη. Υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα. Ευχαριστώ τις ΗΠΑ
Eurokinissi

«Υπάρχει πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής. ΄Οταν έλεγα να "κρατάμε μικρά καλάθια" δεχόμουν σφοδρή κριτική » δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».

«Σήμερα όμως δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε την ιστορία. Πλέον έχει σημασία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, «υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους, ακόμη και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε». Επίσης, ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ομπάμα καθώς, «χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους ίσως να μην είχαμε πετύχει», συμπληρώνοντας ότι μέσω της αμερικανικής διαμεσολάβησης κατανοήθηκε η ανάγκη για ύπαρξη συμφωνίας. «Το θεωρώ ιστορικό γεγονός» είπε, τονίζοντας ότι σε θέματα όπως τα εργασιακά οι ΗΠΑ άσκησαν ισχυρή πίεση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι δεν ήταν το όλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια εκλαΐκευση των θέσεών του σε ορισμένους τομείς. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι ήταν λάθος που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Η συλλογική ευθύνη δεν είναι το αντίθετο της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι ώρα της αποτίμησης. Υπάρχει όμως μία διαδικασία μάθησης...χρειάζεται να αντιληφθούμε πλήρως το οργανωμένο σύστημα εξουσίας που βρήκαμε απέναντί μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι οι προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχουν αποφέρει αποτέλεσμα, συμπληρώνοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι το μνημόνιο και η τρόικα κατέστρεψαν τα πράγματα.

«To φάρμακο που δόθηκε ήταν χειρότερο από την ασθένεια. Είναι λάθος που πιέζουν και τώρα σε παρόμοια μέτρα...δεν πρέπει όμως να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς που ήταν και η αιτία της κρίσης» συνέχισε.

Σχετικά με τη στάση των δανειστών, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «από ένα σημείο και μετά, χάνοντας τη μάχη των επιχειρημάτων, oι δανειστές στηρίχθηκαν στη δύναμη» και έκανε λόγο για «ήττα της φοβικής Ευρώπης».

«Kάποια στιγμή οι προθέσεις κάποιων δυνάμεων ήταν πολιτικές, ήθελαν να "ρίξουν" την κυβέρνηση...η κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες ελεγχόμενων συγκρούσεων, δεν είχε όμως εντολή ρήξης» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

«Εάν δεν φθάναμε σε συμφωνία εντός συγεκριμένων χρονικών πλαισίων, υπήρχαν κίνδυνοι και η χώρα θα έμενε έκθετη σε αυτούς...σοβαρές κυβερνήσεις είναι εκείνες που κάνουν "plan b" και όχι εκείνες που μιλούν για "plan b"» συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία έχει αρκετά αρνητικά, και στην ουσία και στις διατυπώσεις, έχει όμως και θετικά που ο Αλέξης Τσίπρας τα πάλεψε.

Σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε το κόμμα του ευρώ, ούτε το κόμμα της δραχμής, αλλά «η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς για τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την αλλαγή σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Δημοφιλή