Βαρουφάκης: Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση, μας επέβαλαν το αντίθετο

Γιάνης Βαρουφάκης: Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση, μας επέβαλαν το αντίθετο

Tο πόσο καταστροφικό είναι το γεγονός ότι μας επιβάλλεται να μην προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους πριν βρεθεί λύση τόνισε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, κάναμε ακριβώς το αντίθετο. Ή τουλάχιστον μας επέβαλαν ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Με το πακέτο που καλούμαστε να επικυρώσουμε επιβάλλεται η ίδια λογική, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης», δήλωσε.

Ακόμα, ανέφερε πως το σημαντικότερο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει όλοι να απαντήσουν είναι το εάν η συμφωνία θα είναι οικονομικά βιώσιμη, συμπληρώνοντας ότι με τους δικούς του υπολογισμούς θα έχουμε απώλεια ονομαστικού ΑΕΠ της τάξης του 20 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο ταμείο ανάπτυξης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι μαθηματικά βέβαιο πως αυτό θα μετατραπεί σε ταμείο εκποίησης και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του μνημονίου 2:

«Το ταμείο είναι ταμείο εκποίησης και δεν θα μείνει τίποτα, είναι μαθηματικά βέβαιο στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης».

Τέλος, ο κύριος Βαρουφάκης παρομοίωσε για μια ακόμα φορά την συμφωνία με την συνθήκη των Βερσαλλιών, υποστηρίζοντας πως συνεχίζεται η χρεοδουλοπαροικία και πως αυτό που έχουμε σήμερα είναι μια συμφωνία τιμωρητική.

Δημοφιλή