Εντόπισαν καρχαρίες ζωντανούς μέσα σε ενεργό ηφαίστειο

Εντόπισαν καρχαρίες ζωντανούς μέσα σε ενεργό ηφαίστειο

Καλώς ήλθατε στο Kavachi, ένα ηφαίστειο που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα Νησιά του Σολομώντος. Η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη έγινε το 1939, και η πιο πρόσφατη έκρηξη σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2014.

Μέσα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο εντοπίστηκαν από κάμερα του National Geographic, τρία είδη ψαριών: Δυο είδη καρχαριών και ένα είδος σαλαχιού.

"Κοντέψαμε να τρελαθούμε", δήλωσε ο διδακτορικός φοιτητής Brennan Phillips από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, σε συνέντευξή του με το National Geographic.

Προκειμένου να παρατηρήσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, ο Phillips και οι συνεργάτες του έριξαν ειδικές κάμερες στα ανοιχτά της θάλασσας κοντά στις Νήσους Σολομώντα. Όταν πια έφτασε η στιγμή να εξετάσουν το οπτικό υλικό που είχαν συγκεντρώσει παρατήρησαν κάτι περίεργο στην εικόνα του βίντεο.

Ήταν μια περίεργη «μεγάλη καφέ κηλίδα» που μετά από εκτενή μελέτη αποδείχθηκε πως ήταν ένας καρχαρίας του είδους sleeper, γεγονός που καθιστά την παρατήρηση των ηφαιστειολόγων ιδιαίτερα σημαντική. Ως τώρα, αυτό είναι "το νοτιότερο σημείο στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ ένας καρχαρίας αυτού του είδους", δήλωσε η ομάδα.

Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να αγγίξει τα επτά μέτρα σε μήκος, όμως ο μεγαλύτερος καρχαρίας του είδους που έχει καταγραφεί ως τώρα έφτανε τα 4,4 μέτρα σε μήκος και ζύγιζε 888 κιλά. Μπορούν να κολυμπήσουν αθόρυβα, κάνοντας πολύ μικρές κινήσεις και έτσι τους είναι εύκολο να κυνηγούν.

ΠΗΓΗ: thedodo.com

Δημοφιλή