ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/07/2015 17:06 EEST | Updated 16/07/2015 18:16 EEST

Από τη Δευτέρα σε ισχύ οι νέες διατάξεις του ΦΠΑ

sooc

Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξουν μία σειρά από ανατιμήσεις σε προϊόντα.

Αυτό ισχύει τόσο για τα προιόντα που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% σήμερα (διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα), η εστίαση, όσο και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σημειώνεται ότι - όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή - η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, σήμερα θα ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για πρώτη φορά, στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».

Ποια προϊόντα αφορούν οι ανατιμήσεις

Στο μεταξύ δεκάδες κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ επιδέχονται ανατιμήσεις λόγω της μετάταξής τους στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%.

Ζαχαρώδη, αναψυκτικά, χυμοί, κονσέρβες, σοκολατοειδή, ο καφές και τα σπορέλαια, τα βούτυρα και οι μαργαρίνες, τα τυποποιημένα ψωμιά και οι υπηρεσίες εστίασης αλλά και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών όπως και οι υπηρεσίες επισκευής κατοικιών μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% με αποτέλεσμα να σημειωθούν αυξήσεις της τάξης του 8% στην τελική τους τιμή.

Αυξήσεις θα σημειωθούν και σε όλα τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς μετατάσσονται και αυτά στον συντελεστή 23%. Πρόκειται για την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για μετακινήσεις με λεωφορεία, μετρό, τραμ και την τιμή της μηνιαίας κάρτας ενώ αντίστοιχα θα επηρεαστούν τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των τρένων και τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού όπως και των ΚΤΕΛ.