ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/07/2015 11:42 EEST | Updated 16/07/2015 11:42 EEST

Δραγασάκης: Πίσω από το «καρότο» του Σόιμπλε υπάρχει και το... «μαστίγιο»

Adam Berry via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JULY 15: Finance Minister Wolfgang Schaeuble (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on July 15, 2015 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of policies concerning real estate market credit. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Με μια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, υπό τον τίτλο «Το “καρότο” και το “μαστίγιο” του κ. Schäuble», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζει τις σημερινές αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που επανέφερε το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, στην ιδέα του Β. Σόιμπλε το «καρότο» συνίσταται στο ότι αφήνει να εννοηθεί ότι με τη «σύντομη έξοδο από το ευρώ» θα γλιτώσει η Ελλάδα κάποια από τα χρέη της. Ωστόσο, τονίζει ο κ. Δραγασάκης ότι πίσω από αυτό υπάρχει και το «μαστίγιο», το οποίο σημαίνει χρεοκοπία και σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι «εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Δραγασάκη:

Το «καρότο» και το «μαστίγιο» του κ. Schäuble

Ο κ. Schäuble επανέρχεται σήμερα με την ιδέα της «σύντομης εξόδου από το ευρώ» για την Ελλάδα με την παράλληλη προοπτική «‘κουρέματος' του χρέους». Λέει λοιπόν ή καλύτερα αφήνει να εννοηθεί, «βγείτε για ένα διάστημα από την Ευρωζώνη για να γλυτώσετε από κάποια από τα χρέη σας».

Αυτό είναι το «καρότο», πίσω από οποίο όμως υπάρχει και το «μαστίγιο». Το «μαστίγιο» εν προκειμένω σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας, καταφυγή στο «Κλαμπ των Παρισίων» και ατελείωτες δικαστικές διενέξεις με πανσπερμία δανειστών.

Εκεί που πλέον φαίνεται να συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέση που εξαρχής διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας. Αυτές, με επιμονή και μεθοδικότητα, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο υπερασπιζόμενοι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

~ Το «καρότο» και το «μαστίγιο» του κ. Schäuble ~Ο κ. Schäuble επανέρχεται σήμερα με την ιδέα της «σύντομης εξόδου από...

Posted by Γιάννης Δραγασάκης on Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)