Βουτιά στις βάσεις των πιο περιζήτητων πανεπιστημιακών σχολών

Βουτιά στις βάσεις των πιο περιζήτητων πανεπιστημιακών σχολών
Eurokinissi

Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των πανεπιστημιακών σχολών και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, αλλά και σε κάποιες σχολές της περιφέρειας όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις. Παράλληλα προβλέπεται μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια.

Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή (17/7) είναι η τελευταία ημέρα υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το τελικό τους μηχανογραφικό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr .

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό θα καταχωρηθεί στη βάση του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο συνιστά στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές τους προτιμήσεις.

Όσο αφορά στη πτώσης των βάσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Εθνος» κάτω από τα 18.000 μόρια υποχωρούν 25 περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές, γεγονός που δίνει ελπίδες σε χιλιάδες υποψηφίους που θα τις δηλώσουν στα μηχανογραφικά δελτία στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η κατρακύλα στις βαθμολογικές επιδόσεις όλων των κατευθύνσεων και σε μία σειρά από μαθήματα αυξημένης βαρύτητας οδηγεί τις βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων σε σημαντική πτώση, η οποία όμως δεν θα κινηθεί με την ίδια ταχύτητα.

Το βέβαιο είναι ότι η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική σε όλα ανεξαιρέτως τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε ορισμένες περιπτώσεις περιφερειακών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 900 μόρια. Η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι μικρότερη, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι αυξημένος εξαιτίας του περιορισμού των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ως εκ τούτου, χιλιάδες υποψήφιοι που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, θα επιλέξουν σχολές μόνο των κεντρικών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, τον γενικό βαθμό πρόσβασης ανά κατεύθυνση αλλά και τις θέσεις εισακτέων που έχουν δοθεί για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων διαμορφώνονται ως εξής:

Κάτω από το όριο των 18.000 μορίων (από 18.303 πέρυσι) αναμένεται να κινηθεί ένα από τα καλύτερα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η Νομική που εδρεύει στην Κομοτηνή.

Λίγο χαμηλότερα θα βρεθεί το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας το οποίο ίσως… κατρακυλήσει κοντά στα 17.700 μόρια από 18.205 πέρυσι. Το αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 17.800 έως 18.000 μόρια.

Λίγο πάνω από τα 17.000 μόρια θα χρειαστούν όσοι υποψήφιοι στοχεύουν στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ για το τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά – το οποίο σημειωτέων απαιτεί την εξέταση και σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας – η βάση αναμένεται να πέσει κοντά στα 17.850 μόρια.

Πέρα από τις βαθμολογικές επιδόσεις στα 6 μαθήματα, προβάδισμα για την εισαγωγή σε αυτό το τμήματα θα έχουν και όσοι επέλεξαν να εξεταστούν στο ειδικό μάθημα της Αγγλικής, Γαλλικής και Ιταλικής γλώσσας, όπου οι επιδόσεις είναι καλύτερες από πέρυσι.

Κοντά στα 17.600 μόρια φαίνεται πως θα χρειαστούν οι υποψήφιοι για το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, ενώ για το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 17.300 – 17.500.

Στα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, όπου καταγράφονται κάθε χρόνο οι υψηλότερες βάσεις εισαγωγής, θα υπάρξουν αρκετά τμήματα όπου οι υποψήφιοι θα εισαχθούν με λιγότερα από 18.000 μόρια.

Στοιχεία

Κοντά στα 17.250 μόρια προβλέπεται να υποχωρήσει η βάση στην Κτηνιατρική σχολή της Καρδίτσας, ενώ η αντίστοιχη του Αριστοτελείου θα κινηθεί μεταξύ 17.700 – 17.900 από 18.239 πέρυσι.

Κοντά στο όριο των 18.000 μορίων (από 18.452 πέρυσι) θα κινηθεί το τμήμα φαρμακευτικής του Αριστοτελείου, ενώ η βάση στη Φαρμακευτική του Πανεπιστήμιου Πατρών θα υποχωρήσει κάτω από τα 17.950 μόρια.

Μεγάλη πτώση αναμένεται και για τα περισσότερα πολυτεχνικά τμήματα που εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίου. Οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να εισαχθούν με λιγότερα από 18.000 μόρια ακόμη και κάποιες σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Η βάση δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κοντά στα 17.500 μόρια από 18.106 την περσινή χρονιά, ενώ στη σχολή Χημικών Μηχανικών θα διαμορφωθεί μεταξύ 17.600 – 17.800.

Λίγο κάτω από 17.000 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ κοντά στα 16.900 θα κινηθεί η βάση στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Τέλος, στα δύο τμήματα Βιολογίας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) που είχαν απαιτήσει πέρυσι πάνω από 18.000 μόρια δεν αποκλείεται να καταγραφεί πτώση κοντά στα 600 μόρια.