ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2015 14:37 EEST | Updated 18/07/2015 14:41 EEST

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησης Σόιμπλε

Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JULY 17: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks during debates prior to a vote over the third EU financial aid package to Greece at an extraordinary session of the German parliament, the Bundestag, on July 17, 2015 in Berlin, Germany. The Bundestag is among several European parliaments that must vote on whether to allow negotations over the aid package that will help Greece to avert state bankruptcy and shore up the Greek banking system. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε εικασίες σε δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας διαφωνίας με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον 72χρονο Σόιμπλε, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως μπορεί πάντα να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, απαντώντας σε μια ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα εφόσον η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σήμερα δημοσιεύματα βασισμένα στη συνέντευξη, σύμφωνα με τα οποία ο Σόιμπλε σκέπτεται να παραιτηθεί. Το Der Siegel διένειμε επίσης ένα απόσπασμα της συνέντευξης με τον τίτλο «Ο Σόιμπλε φέρνει στο παιγνίδι την παραίτηση».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σαφή απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη όταν ερωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;»

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω τα δημοσιεύματα.

Στη συνέντευξη, την οποία επικαλούνται εκτενώς άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Οι ευθύνες των πολιτικών πηγάζουν από τα αξιώματα τα οποία κατέχουν. Ουδείς μπορεί να τους εξαναγκάσει. Αν κάποιος το προσπαθούσε, θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο και να του ζητήσω να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου».

Ο ίδιος τόνισε πως η διαφορές απόψεων συμβαδίζουν με τη δημοκρατία και αναφέρθηκε στην αφίσα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για τις ευρωεκλογές του 1999, στην οποία εικονίζονταν ο ίδιος και η Άγγελα Μέρκελ πάνω από το σύνθημα «Όχι πάντα η ίδια άποψη, αλλά ο ίδιος δρόμος», προσθέτοντας πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τους δυο τους.

Ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της CDU, δηλώνει εξάλλου στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε «δεν έχουν ίσως πάντα την ίδια άποψη, όμως προχωρούν πάντα στον ίδιο δρόμο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box