ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/07/2015 05:39 EEST | Updated 19/07/2015 05:39 EEST

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα σε ρευστό πολιτικό πεδίο - Οι ημερομηνίες κλειδιά για την κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, center, leaves from the Presidential Palace with the new members of his government after a swearing in ceremony in Athens, Saturday, July 18, 2015. Tsipras reshuffled his Cabinet on Friday following a rebellion within his party over a parliamentary vote to approve the measures demanded for the bailout talks to start. Greek parliament approved creditor's demand for austerity measures. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Μετά τον ανασχηματισμό, βγάζοντας έκτος κυβέρνησης τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, όσους δηλαδή καταψήφισαν τα μέτρα κατά την ψηφοφορία της 15ης Ιουλίου, στο Μαξίμου βάζουν μπροστά τις μηχανές ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, μέσα σε ένα ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ώστε να εγκριθεί το νέο δάνειο από το ελληνικό αλλά και τα άλλα κοινοβούλια των κρατών μελών και να καταβληθεί η πρώτη δόση. Ημερομηνία σταθμός για την καταβολή της πρώτης δόση θα πρέπει να είναι η 20η Αυγούστου, τότε δηλαδή που θα πρέπει να πληρωθεί στην ΕΚΤ ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει τυχών αθέτησή της πληρωμής του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, τα 5 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων, θα χρεωθούν στο δάνειο του νέου προγράμματος για το οποίο θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 20 Ιουλίου οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, σε συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να καταρτιστεί ένα λεπτομερές μεταρρυθμιστικό μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα του οποίου η έκταση εκτιμάται σε 180 σελίδες και το οποίο θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται:

  • Συνταξιοδοτικό
  • Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ
  • Συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα
  • Ταμείο για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία
  • να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Ως προς το τελευταίο να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια για την κατάρτιση προγράμματος, ενώ την Τετάρτη έρχονται στη Βουλή τα υπόλοιπα για προαπαιτούμενα. Για το Μαξίμου, βασικός στόχος είναι να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από τουλάχιστον 120 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Τα προαπαιτούμενα είναι:

  • Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
  • Η μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών (πρόβλεψη για συμμετοχή σε bail-in στο κόστος εξυγίανσης μετοχών).
  • Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών στο 26%.

Χρέος

Επίσης το θέμα το χρέους είναι κρίσιμο, καθώς εν πολλοίς η συζήτησή του θα εξαρτηθεί από την πρώτη αξιολόγηση υλοποίησης του Μνημονίου από τους θεσμούς. Αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει το νωρίτερο τον Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα εμπλακεί σε εκλογές -κατά τα σενάρια που κυκλοφορούν- οι πιθανότητες της εφαρμογής του Μνημονίου είναι μηδενικές και άρα και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Εκταμιεύονται τη Δευτέρα τα 7,16 δισ. ευρώ από τον EFSM

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος τα 7,16 δισ. ευρώ που θα απελευθερωθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στο πλαίσιο της απόφασης για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το δάνειο-γέφυρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει τη Δευτέρα, αλλά και τις δόσεις προς το ΔΝΤ που εκκρεμούν από τον Ιούνιο, μέχρις ότου η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post