Γιατί στις διαφημίσεις για ξυραφάκια οι γυναίκες παρουσιάζονται χωρίς τρίχες στα πόδια;

Shutterstock

Όλες οι διαφημίσεις που θέλουν να προωθήσουν γυναικεία ξυράφακια (ή αφρούς ξυρίσματος) έχουν κι ένα στιγμιότυπο από μία γυναίκα επί τω έργω.

Αυτό ακούγεται λογικό, αφού εξυπηρετεί την προώθηση του προϊόντος. Αυτό που δεν είναι καθόλου λογικό, όμως, είναι το γεγονός ότι σε όλες αυτές τις διαφημίσεις οι γυναίκες δεν έχουν ούτε μία τρίχα στο πόδι τους.

Τέσσερα ερωτήματα μας έρχονται κατευθείαν στο μυαλό:

  • Γιατί αυτές οι γυναίκες ξυρίζουν τα ήδη ξυρισμένα πόδια τους;
  • Μήπως δεν θυμούνται ότι τα έχουν ήδη ξυρίσει;
  • Είναι τόσο ξανθές οι τρίχες τους που δεν φαίνονται;
  • Ή μήπως είναι τόσο αηδιαστικό να βλέπει κανείς τρίχες στο πόδι μιας γυναίκας και θα χαλάσει η αισθητική της διαφήμισης, που την ώρα που προσπαθεί να πουλήσει ένα προϊόν που βασίζεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν τριχοφυΐα, αποφεύγει να δείξει ότι, πράγματι, έχει τριχοφυΐα;

Οι διαφημίσεις με τα ξυραφάκια δεν είναι οι μόνες που «δεν λένε τα πράγματα με το όνομά τους», δημιουργώντας ένα αίσθημα ντροπής γύρω από την ανθρώπινη φύση. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διαφημίσεις σερβιετών που θέλοντας να δείξουν τη ροή της έμμηνου ρύσης, βάζουν μπλε σταγόνες.

Τελικά είναι τόσο τρομακτικό το γυναικείο σώμα ή μήπως πρέπει οι γυναίκες να νιώθουν ντροπή για πράγματα που είναι στη φύση τους; Αν όχι, γιατί εξακολουθεί να προκαλεί τόσο μεγάλο τρόμο ένα γυναικείο πόδι με τριχοφυΐα;

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.