ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2015 14:35 EEST | Updated 21/07/2015 07:00 EEST

Stephen Hawking και Yuri Milner ενώνουν τις δυνάμεις τους: 100 εκατομμύρια δολάρια για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Stuart C. Wilson via Getty Images
LONDON, ENGLAND - JULY 20: (L-R) DST Global Founder Yuri Milner, Theoretical Physicist Stephen Hawking and Cosmologist and astrophysicist Lord Martin Rees attend a press conference on the Breakthrough Life in the Universe Initiatives, hosted by Yuri Milner and Stephen Hawking, at The Royal Society on July 20, 2015 in London, England. (Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images for Breakthrough Initiatives)

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Yuri Milner ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στο Royal Society του Λονδίνου μαζί με τον Stephen Hawking και άλλους επιστήμονες, ότι σκοπεύει να δαπανήσει ποσό τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία στο πρόγραμμα "Breakthrough Listen".

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά την αναζήτηση σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς στα 1 δισ. αστέρια που βρίσκονται πιο κοντά στη γη αλλά και 100 γαλαξίες πέρα από το δικό μας (Milky Way).

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Hawking είπε: "Είμαστε ζωντανοί. Είμαστε ευφυείς. Πρέπει να ξέρουμε."

Όσοι βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα όπου ερευνητές θα προσπαθήσουν να ακούσουν σημάδια εξωγήινης ζωής.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να σαρώσουν δέκα φορές περισσότερο ουρανό από τα προηγούμενα προγράμματα. Για την έρευνά τους θα νοικιάσουν δύο από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του κόσμου, αυτό του Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια αλλά και το Parkes Telescope στη Νότια Νέα Ουαλία στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει το BBC, τα δύο τρίτα των χρημάτων του 53χρονου δισεκατομμυριούχου θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εξοπλισμού αλλά και τη πρόσληψη αστρονόμων.

Οι ερευνητές θα εστιάσουν την αναζήτησή τους σε ηλεκτρομαγνητικά σήματα που αποστέλλονται από εξωγήινους, έχοντας ως βάση το University of California, Berkeley.

Πηγή: BBC