ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2015 04:43 EEST | Updated 22/07/2015 04:44 EEST

Το μυστήριο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που έμενε ο Σέρλοκ Χολμς στο Λονδίνο

Dan Kitwood via Getty Images
LONDON, ENGLAND - JANUARY 09: Ageneral view inside Baker Street Underground Station on January 9, 2013 in London, England. Baker Street Station shares the 150th Anniversary of its opening on January 10th, 2013 with the London Underground. Commonly called the Tube, the London Underground is the oldest of its kind in the world and now carries approximately a quarter of a million people around its network of 249 miles of track every day. Baker Street station was remodeled between 1911-13 by archit

Είναι ένα μυστήριο το οποίο θα μπορούσε να τεστάρει τις ικανότητες του διάσημου λογοτεχνικού ντετέκτιβ Σέρλοκ Χόλμς: Σε ποιον ανήκει η οδός Μπέικερ 221Β στο Λονδίνο;

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, η ιδιοκτησία της «πιο διάσημης διεύθυνσης του κόσμου» ή τουλάχιστον το σπίτι όπου διέμενε ο διάσημος ντετέκτιβ, έχει μετατραπεί σε αίνιγμα.

Το σπίτι αποτελεί μέρος ενός μεγάλου, ακριβού και αρκετά εμπορικού συγκροτήματος διαμερισμάτων. Ωστόσο η ιδιοκτησία του συγκροτήματος περιβάλλεται από μυστικότητα.

Μια έρευνα από την «Global Witness» δείχνει ότι το συγκρότημα πολυκατοικιών μαζί με δύο ακόμη πολύτιμες ιδιοκτησίες κοντά στο Χάιντ Παρκ , καθώς και μια έπαυλη στο Hampstead συνολικού ύψους 147 εκατ. λιρών , συνδέονται με τον διαβόητο επιχειρηματία από το Καζακστάν και την οικογένειά του Rakhat Aliyev

Ο Rakhat Aliyev, γαμπρός του προέδρου του Καζακστάν κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας όντας αναπληρωτής επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας της χώρας. Τον Φεβρουάριο βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί μιας αυστριακής φυλακής, όπου κρατούνταν με την κατηγορία της δολοφονίας, κάτι το οποίο ο ίδιος είχε αρνηθεί.

Οι δικηγόροι της οικογένειάς του και μία εταιρία που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία εμφανίζεται ως ο πραγματικός ιδιοκτήτης της έκτασης, αρνούνται ότι ο Aliyev είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και αρνούνται να πουν ποιος είναι.

Η Global Witness αναφέρει ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ανησυχητικά κενά στην αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για να κρύψουν τα έσοδα από τη διαφθορά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή «μαύρο χρήμα». Μάλιστα κάνουν έκκληση για μια έρευνα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς από τις βρετανικές αρχές.

«Ότι ο Aliyev και μέλη της πρώτης οικογένειας του Καζακστάν μπορούν να συνδεθούν με ακριβά ακίνητα σε μια τόσο αναγνωρίσιμη διεύθυνση είναι ανησυχητικό αλλά δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Global Witness.

Οι τέσσερις βρετανικές επιχειρήσεις

Το χαρτοφυλάκιο της οδού Μπέικερ ανήκει σύμφωνα με το δημοσίευμα σε τέσσερις διαφορετικές βρετανικές επιχειρήσεις σε μια περίοδο δύο ετών. Το περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς το καθιστά δύσκολο να ξεμπερδέψουν. Ωστόσο, η Global Witness επιμένει ότι και οι τέσσερις διευθυντές των επιχειρήσεων συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον Aliyev.

Όπως αναφέρει η Independent, ένας Γάλλος και ένας Ιταλός, οι οποίοι και είναι διευθυντές της ιδιοκτησίας του Aliyev, αρνούνται ότι ο Aliyev είναι πραγματικός ιδιοκτήτης. Μια άλλη εταιρία συνδέεται επίσης με ελβετική εταιρεία στην οποία ο μεγαλύτερος γιος του Aliyev είναι σκηνοθέτης.

Ωστόσο οι δικηγόροι της ελβετικής εταιρίας ανέφεραν ότι ο Nurali, ο γιος του Aliyev, συμμετείχε στην επιχείρηση το 2007 όταν ο πατέρας του έγινε ύποπτος για τη δολοφονία δύο ανθρώπων.

Όπως ανέφεραν ο κύριος όρος του πελάτη τους για να συμμετάσχει ήταν πως «ο Rakhat Aliyev δεν θα συμμετείχε στην επιχείρηση και δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθεί μαζί τους είτε άμεσα είτε έμμεσα». Επέμειναν επίσης ότι ο πελάτης τους «δεν συμμετείχε σε εγκληματικές πράξεις συμπεριλαμβανομένων και το ξέπλυμα χρήματος».