ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/07/2015 04:59 EEST | Updated 22/07/2015 07:26 EEST

Γαλάζιες φουρτούνες για την φυσιογνωμία και την εκλογή προέδρου

Sooc

Μετά τις ενστάσεις γαλάζιων βουλευτών που προέρχονται από αγροτικές περιοχές για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά στην φορολόγηση των αγροτών, νέο μέτωπο άνοιξε στη ΝΔ, με αφορμή την πρόθεση του Βαγγέλη Μεϊμαρακη για τον τρόπο εκλογής προέδρου του κόμματος και την ιδεολογική στροφή στο μεσαίο χώρο.

Ειδικότερα, η πρόταση Μειμαράκη για εκλογή απο του σώμα των Συνέδρων και όχι απο την βάση, ηταν αρκετή για να δημιουργήσει δυο στρατόπεδα εντός της ΝΔ, με τον Νίκο Δενδια, τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Αντώναρο να στηρίζουν ανοιχτά τον «μεταβατικό» προεδρο, δίνοντας τροφή για πολλές ερμηνείες που αφορούν στην στάση της λεγόμενης Καραμανλικης πτέρυγας.

Αντιθέτως, απέναντι του βρέθηκαν δυο βαριά ονόματα, ο Μάκης Βορίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον τελευταίο να τονίζει πως δεν θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος και η εκλογή προέδρου να γίνει από την βάση.

Από το περιβάλλον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ τόνιζαν πως το καταστατικό δεν είναι «κουρελόχαρτο», υπενθυμίζοντας τον χαρακτηρισμό που είχε κάνει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στις εσωκομματικές εκλογές του 2009.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Μάκης Βορίδης ο οποίος υποστήριξε πως οι εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και ο νέος αρχηγός να προκύψει από την βάση του κόμματος.

«Το ενδεχόμενο, να οδηγήσει ο κ. Τσίπρας την χώρα σε πρόωρες εκλογές κι επομένως εκεί χρειάζεται να πάμε με έναν πρόεδρο, ο οποίος έχει αναβαπτιστεί και εγκριθεί μέσα από μια τέτοια λαϊκή διαδικασία».

Πιο προσεκτική εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία προέταξε την σωτηρία της χώρας και την ομαλοποίηση της οικονομίας γι' αυτό και εξέφρασε τη διαφωνία της να ξεκινήσουν οι εκλογικές διαδικασίες άμεσα, υποστηρίζοντας πάντως πως ο νέος αρχηγός θα πρέπει να αναδειχθεί από την βάση του κόμματος με συγκεκριμένες διαδικασίες και προϋποθέσεις.

Η προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που συγκάλεσε ο κ. Μεϊμαράκης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εκκρεμότητα με τον μεταβατικό χαρακτήρα της προεδρίας του, αποκτά εκ των πραγμάτων πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμων, έστω και η επισημη ατζέντα φέρει τον τίτλο «συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση».

Όσοι βρίσκονται κοντά στον Βαγγέλη Μειμαρ;aκη μεταφέρουν την πρόθεση του να ζητήσει απο τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να αποφασίσουν για τις διαδικασίες εκλογής του επόμενου αρχηγού της κεντροδεξιάς παράταξης, με τους συνεργάτες του να υπενθυμίζουν τις διαφωνίες που είχε διατυπώσει απο το 2009 οταν και καθιερώθηκε η άμεση εκλογή.

«Η αλήθεια είναι πως όποιος περαστικός ήταν απέξω έδινε δύο ευρώ και ψήφιζε και είχε το πολύ μεγάλο δικαίωμα που πρέπει μόνο τα μέλη να έχουν. Δεν ήταν εκλογή από τη βάση. Ήταν εκλογή από τον κάθε περαστικό», ηταν οι επίμαχες αναφορές του κ.Μεϊμαράκη.